Jesienny przepis na kapustę z orzechami i radość.

czwartek, Wrzesień 29, 2016
kapusta_jeczmienna_pom

Każdemu się należy bez wyjątków, więc nawołuję i proszę z uśmiechem – zróbcie coś dziś tylko dla siebie, jakąś maleńką przyjemność nawet 15 minutową.
Niech to będzie kawa w przyjemnym miejscu, zbieranie kasztanów do kieszeni, spacer stopka za stopką po krawężniku, bukiecik kwiatów albo pyszne, świeże orzechy włoskie wyjadane ze skorupki. Nic specjalnego a jednak zmienia się wszystko.

Jesienne szczęśliwe warsztaty, Warszawa, Poznań i Wrocław.

środa, Wrzesień 21, 2016
small

To będzie cykl warsztatów o szczęśliwym jedzeniu – czyli tak naprawdę co jeść żeby być szczęśliwym i czy szczęście można sobie ugotować. To będą proste i wzmacniające receptury wegetariańskie lub w wersji wegańskiej. Na przykład przyjemna zupa z kukurydzy, potrawka z pomidorów pachnąca tuńczykiem czy chutney z szalotek. Zaczynam od Warszawy a potem pędzę do Was do Poznania, znowu do Warszawy i do Wrocławia. Będzie smacznie i radośnie, po mimo że to już jesień.

Jaglany koktajl ogórkowy, lato się jeszcze nie skończyło!

środa, Wrzesień 14, 2016
_dsc7260

Wychodząc z Radochą w chaszcze za domem zakładam sweter do szortów, grube, wełniane buty na gołe stopy i okulary przeciwsłoneczne. Podoba mi się tak, mogłoby zostać aż do wiosny.
Bez skrępowania popijamy sobie zielone, soczyście pachnące smoothie z ogórka, zaprawiamy miodem i cieszymy się codziennością.

Słoneczny poranek i przepis na tosty z brzoskwinią.

środa, Wrzesień 7, 2016
tosty_small

Nad łąkami, nisko wisiała jeszcze poranna mgła w której buszowały ciepłe i przyjemnie żółte promienie. Chwila, za którą można oddać garść innych, tych całkiem niechcianych lub zbyt zwykłych żeby się nimi zachwycać.
Było tak brzoskwiniowo, delikatnie, jasno, nadal zielono, soczyście i niesamowicie że postanowiła przenieść szczyptę tego piękna do domu – grzanki z podsmażoną brzoskwinią i rozmarynem. Pięknego dnia!