Chłodna zupa z bobu i ogórków małosolnych.

środa, Czerwiec 29, 2016
zupa_bob_1

W codzienności drzemie prawdziwa moc. Chłodnik z bobu i ogórków małosolnych odświeży i nakarmi nawet w największe upały. W dodatku bób jest śliczny i pachnie wakacjami. Śpi sobie wewnątrz miękkiego strąka, maleńki, zielony cud. Przypomina mi ukrytego w miękkich pieleszach malucha, bezpiecznego i beztroskiego bąbla – jak zarodek w przyjaznym łonie matki.

Pyszne carpaccio z kalarepy – na dobry początek.

piątek, Czerwiec 24, 2016
carpaccio_1

Wszystko się ułoży, zawsze tak jest. Warstwa pokryje warstwę, nowe dodatki pięknie wypełnią całość, to co było kiedyś niezbędne – przestanie być ważne a inne wskoczy i uzupełni puste miejsce. Naturalnie, miłość jest najważniejsza. Szczególnie latem, może być też do kalarepy, na dobry początek!

Czas na spaghetti ogórkowe z kaszą jęczmienną!

środa, Czerwiec 15, 2016
male

Lato zbliża się wielkimi krokami, czuję je tak namacalnie jak słońce na piegowatych ramionach. Pachnie sobie za oknem świeżością ciepłego deszczu, lekkością, świeżym ogórkiem i rozgrzanym piaskiem na plaży. Zapach zielonego ogórka jest ściśle powiązany z miłością, lekki, świeży, słodki i nie da się przejść obok niego obojętnie.

Delikatne klopsiki jaglane z pomidorem i koperkiem.

środa, Czerwiec 8, 2016
klopsiki_jaglane copy

Na początku jest zawsze słodki, wpisany w dzieciństwo od pierwszego dnia. Buduje, rozluźnia, nasyca. Myślę o owocach, gotowanym zbożu, słodkich warzywach. Kluchach z truskawkami, domowym cieście, czereśniach czy letnich zupach w ciepłe dni. Na dziś delikatne klopsiki jaglane z żółtą soczewicą i boskimi, pachnącymi pomidorami.