Jak upiec chleb na zakwasie…i nie zwariować?

niedziela, Czerwiec 17, 2018
chleb_polowki

Chleb będzie swojski, domowy, na zakwasie od starego przyjaciela, z resztką plątających się po kuchni kaparów i końcówką kaparowej zalewy. To naprawdę niedoceniany składnik a uwierz mi – jest urzekająco magiczny i zmienia na zawsze kuchenną rzeczywistość. Z tą szczyptą magii, to będzie chlebowe #mynowaste po którym pękniecie z rozkoszy!
To jak, gotowi na swój chrupiący miłością chleb?

Dobry przepis na pierożki z kiszoną pokrzywą.

środa, Czerwiec 6, 2018
ciasto_12

Dotknę dziś specyficznego smaku, dość trudnego i mocnego, choć jak dla mnie fenomenalnego i głębokiego – coś jak długo dojrzewające sery, fermentowana fasola, durian czy inne przysmaki nie z tego świata. To będzie nasza rodzima, ukiszona pokrzywa z limonką i imbirem zamknięta w maleńkich, plecionych pierożkach z miętą i serkiem migdałowym. Podaję je na świeżo z dobrą oliwą, tymiankiem i odrobiną skórki z cytryny choć pyszne są zalane lekkim bulionem warzywnym lub doprawionym wywarem po gotowaniu pierożków, pokrojonymi liśćmi kapusty, szparagami i łyżeczką oliwy tymiankowej.

Drożdżówki z truskawkami, łatwe i boskie jak diabli!

sobota, Czerwiec 2, 2018
`mmmm

Lubię miętosić z początku całkowicie nie zakolegowane składniki aż polubią się lub nawet pokochają tak skutecznie, że z początku obce – nie będą potrafiły już bez siebie żyć. Bardzo polecam ten sposób, to jak wieczorek zapoznawczy z uśmiechniętym wodzirejem za plecami. Najpierw popracuje ON a potem dopiero ja, żeby osobiście dopieścić słodkie, truskawkowe drożdżówki…kuszące prawda?

Nauczyć się smakować chwilę jak kiszoną, pyszną pokrzywę.

poniedziałek, Kwiecień 30, 2018
sloik_1

Obserwuję tę magię w wysokim słoiku do którego powędrowała cała uzbierana przez nas pokrzywa i liście rzodkiewki z kawałkami imbiru a nawet z jego skórką której nie chciałam zmarnować. Dodałam tam jeszcze kurkumę, marynowane ziarna pieprzu, końcówkę limonki ze skórką i mieszaninę sosu sojowego z wędzoną solą. Ukisić można wszystko, chwile, wspomnienia i szczyptę miłości. Wiedzą o tym w Water&Wine – też łapią chwile w słoiki, młode truskawki kiszą się obok białych szparagów i pąsowych rzodkiewek.

Poświąteczna pyszna chrzanówka i deser z resztek makowca.

wtorek, Kwiecień 3, 2018
resztki_po_swietach

Tak naprawdę pozbierałam to co miałam w lodówce i na parapecie, czyszcząc przy okazji te miejsca – wymiatając z nich wiosennym powiewem różne pozostałości. Sprzątnie zawsze wychodzi na dobre, uwierz mi, dobra czystka działa cuda. Myśli same porządkują się przy okazji, odkładają się potulnie na miejsce uśmiechając się zalotnie pod wąsem.
Chrzanówkę można podać dokładnie tak jak ja, albo z powodzeniem można zabielić ją jakąś pyszną i tłuściutką śmietaną kokosową a deser z resztki świątecznego makowca można zaserwować na ciepło albo, jak kto woli, w formie kremowych lodów przekładanych chrupiącą masą i domowym dżemem. #mynowaste naprawdę wymiata!