Dania główne

Bób, gryczana i rzodkiewka…gotowi?

Dzieci są piękne, przybywają jakby nie z tego świata, wypełnione słońcem, radością i światłem. Lubię patrzeć jak się bawią. Są pochłonięte tą czynnością bez reszty, niejako są nią całkowicie, po czubki palców.

 

hugo

 

Cały świat znika, dokładnie tak jak w momencie kiedy zasuwasz suwak w namiocie, to co poza nim, przestaje mieć znaczenie. To cenna umiejętność, którą tracimy powoli i systematycznie dorastając. Co mądrzejsi próbują zatrzymać choćby skrawki tej boskiej sytuacji – zawsze mogą chwycić ten rąbek i poczuć prawdziwość życia przynajmniej na kilka chwil.
Osobiście wiąże te chwile z miłością do tego co się robi, z pasją która porywa Cię i sprawia, że Twoje oczy wypełniają się blaskiem. Mam dokładnie tak jak gotuję, fotografuję, tańczę, praktykuje poranną jogę albo galopuję po lesie. Zatracam się w tym całkowicie.

Wszystko zaczyna się i kończy w głowie, bogactwo to umiejętność postrzegania a nie chęć posiadania. Od dzieci można się wiele nauczyć, szczególnie bezinteresownej radości np. z kaszy gryczanej, zielonego bobu i zwykłej acz niezwykłej rzodkiewki w plasterkach.

Gotowi na taką przygodę? A może jest coś innego co Was nakręca?

Nie dajcie się prosić, napiszcie w komentarzach o swoich pasjach.

A tu prosty przepis, na zatracenie, na radość, na moc ukrytą w drobnych ziarnach, rzodkiewce i zielonych strąkach.

 

 

 

Cóż gryczana jest ekstra!

1 filiżanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
szklanka bobu
2 ząbki czosnku
łyżeczka wodorostów ( mogą być wakame)
garść poszatkowanego koperku
4-5 świeżych rzodkiewek
łyżeczka sosu sojowego tamari
świeżo mielony czarny pieprz
łyżka oleju sezamowego jasnego tłoczonego na zimno lub rzepakowego

 

 

 

 

Kasze gryczaną przepłukuję na sicie, podprażam w rondu i gotuję w wodzie w proporcji 1:2,5. Pysznie smakuje ugotowana na wywarze warzywnym ze szczyptą soli.
Bób płuczę, przekładam do rondla, dodaję otwarty ząbek czosnku, wodorosty, zalewam wodą, zagotowuję i gotuję około 5 minut. Odlewam i obieram do miseczki.
Ząbek czosnku obieram i szatkuję na drobno. Koperek szatkuję. Rzodkiewki myję i kroję na plasterki.

Ciepłą jeszcze kaszę mieszam z olejem, dodaję świeżo mielony pieprz, poszatkowany czosnek, rzodkiewki, bób i koperek. Serwuję na świeżo, ze szklanką ciepłego mleka roślinnego.

 

bob_gryczana_rzodkiewka_1 copy

 

„Przepis powstał w ramach kampanii Lubię kaszę, której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych”

strona kampanii : www.lubiekasze.pl

 

bob_gryczana_rzodkiewka_3

 

Lubię Kaszę_logo

6

Skomentuj Maia Sobczak Anuluj odpowiedź

  1. Tomek

    Narobiłem sobie apetytu. W weekend zadziałam.

    1. Maia Sobczak autorka

      Bosko!!!

  2. margot

    Prosto , pysznie to najlepsza dewiza

    1. Maia Sobczak autorka

      Dokładnie, przepraszam za opóźnienie ale jestem aktualnie w odległej galaktyce 😉

  3. patrycja

    Och jak ja tęskniłam za tymi Twoimi wpisami! Uwielbiam…to dzięki Tobie znowu zaczęłam powoli brać się za pisanie, bo za gotowanie (to z dziećmi także) wzięłam się już jakiś czas temu:) cudownie, że jesteś!

    1. Maia Sobczak autorka

      Tęsknota oznacza że jesteśmy jakby nawzajem oswojone, dziękuję Ci bardzo że jesteś i piszesz 🙂