Ciastka migdałowo owsiane na pomoc

poniedziałek, Marzec 18, 2013
ciastka_owsiane_migdal_1

Przepis na ciastka migdałowo-owsiane z jabłkiem.

Zdrowe, bez dodatku cukru, ulubione ciasteczka małych i dużych. Można je zjeść praktycznie bezkarnie.
Przygotowanie zajmuje około 30-40 minut.

Te przygotowaliśmy razem z moim małym piratem na akcję charytatywną zorganizowaną przez ludzi o dobrych sercach w Samadhi Joga na Kabatach dla Stowarzyszenia na Rzecz Bezpańskich Zwierząt „Niczyje” (www.niczyje.org.pl).

Stowarzyszenie ucieszy się z każdej pomocy, więc pomagajmy!!

 

ciastka_owsiane_migdal

 

Co będzie potrzebne:

szklanka płatków oswianych
2 szklanki tartych migdałów
kilka kropli wyciągu z naturalnej wanili
¼ kostki masła
garść świeżo mielonego siemienia lnianego
2-3 łyżki oleju sezamowego
1 czubata łyżeczka tahini lub łyżka jeśli lubimy pastę sezamową
3 figi suszone
2 tarte jabłka
3 łyżki śmietanki owsianej (może być zwykła śmietana)
kilka kropli cytryny
szczypta cynamonu i kardamonu, odrobinka różowej soli
1 kieliszek gorącej wody
kilka kropli cytryny

 

ciastka_owsiane_migdal_1

 

Do miseczki wkładam po kolei : masło, migdały, 3 pokrojone na drobno suszone figi, łyżkę tahiny, garść siemienia lnianego, 2-3 łyżki oleju sezamowego, starte jabłko, kilka kropli wanilii, szczyptę cynamonu i kardamonu, 3 czubate łyżki śmietanki owsianej, szklankę płatków owsianych, kilka ziarenek różowej soli i solidnie wszystko mieszam. Potem dodaję kilka kropli cytryny i kieliszek wrzątku.

Masa na ciastka powinna być klejąca.

 

ciastka_owsiane_migdal_mis

Formuję w ręku kulki, spłaszczam je i układam na blachę.
Piekę w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20 minut.

Gotowe, pachnące i rumiane podaję soute lub z domową konfiturą.

13 komentarzy | Dodaj swój komentarz

  1. Bogna

    ciastka wyglądają smakowicie. ale mam małą zagwostkę – w jakiej konsystencji należy dodać masło, żeby dało się wymieszać z resztą składników?

    1. Maia Sobczak Post author

      Najlepiej wyciągnąć wcześniej z lodówki żeby masło było miękkie. Spokojnie można mieszać rękoma.

  2. Bogna

    dziękuję. przepis na te ciastka już czeka, a tymczasem w piekarniku ciastka amarantusowe :)

  3. Karolina

    Czy śmietanka ma być w proszku, skoro dodaje się czubate łyżki?

    1. Maia Sobczak Post author

      Śmietanka jest normalna, nie w proszku. Można dać płaską łyżkę lub czubatą 😉

      1. Karolina

        :)
        u nas była sojowa, bo owsianej nigdzie nie znalazłam niestety.

        1. Maia Sobczak Post author

          Też dobra, kuchnia to ciągła kreacja!!

  4. Karolina

    I jeszcze jedno, w liście składników jest czubata łyżeczka, w tekście łyżka tahini. Ile powinno być?

    1. Maia Sobczak Post author

      Już poprawiłam. Lubię tahini więc daję łyżkę, oczywiście łyżeczka jest w przepisie.

      1. Karolina

        Dziękuję serdecznie,
        dodałam tahini „na czuja” i smakowało wszystkim :)

  5. Zosia

    Maia, ciasta zrobiłam, wyglądają smakowicie, ale… potwornie się kruszą. Upiekłam z myślę aby smarować je twoją domową „nutellą”, ale w praktyce to tylko dzięki „nutelli” udaje się im utrzymać ksztat – bez tego rozsypują się na kawałki.
    Który składnik powinien je spając? Masła w przepisie stosunkowo niewiele było…
    Dzięki!

    1. Maia Sobczak Post author

      Zosiu, możesz dodać więcej śmietanki, masła lub innego tłuszczu. Wszystko zależy od płatków owsianych. Czy konsystencja surowych była taka jak na zdjęciu?

      1. Zosia

        Dzięki, tak, była bardzo podobna. Poprubuję :)

Adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są wymagane.