Czerwona zupa czyli Pani Burak i Pan Adzuki

poniedziałek, Marzec 18, 2013

Piękna Pani Burak spotkała przystojnego Pana Adzuki i tak się w sobie zakochali, że nie chcieli już występować solo.

To dobrze bo burak jest dobry na krew a fasolka adzuki wzmacnia Nerki i wspomaga wydalanie wilgoci. Jest świetna dla osób chcących pozbyć się zbędnych centymetrów, a przy okazji ten zestaw jest niesamowicie pyszny!

Składniki:

cebula czerwona – 1
ząbek czosnku – 1
majeranek, tymianek, rozmaryn, estragon, lubczyk, liść laurowy, oregano, ziele angielskie, kurkuma, kmin rzymski, pieprz kolorowy – po szczypcie
fasolka adzuki – 1 szklanka
różowa lub morska sól – szczypta
cytryna, sok – kilka kropli
sos sojowy shoyu lub tamari – 2 łyżki
buraki – 4 sztuki
marchewki – 1-2
pietruszka korzeń i nać –
ziemniaki – 3 sztuki

Do garnka na małym ogniu wrzucam: pokrojoną cebulę i czosnek, dodaję po kolei przyprawy: majeranek, tymianek, rozmaryn, estragon, lubczyk, liść laurowy, oregano, kmin rzymski, kolorowy pieprz, ziele angielskie. Czekam chwilę żeby się przyprawy rozgrzały i dokładam fasolkę adzuki, następnie mieszając dodaję szczyptę soli. Po około 1 minucie dodaję kilka kropli cytryny, pokrojoną natkę pietruszki i mieszam by po chwili dodać szczyptę kurkumy. Szykuję pokrojone w dość grube kawałki warzywa : marchewkę, ziemniaki, buraki, pietruszkę i selera dorzucam do garnka i mieszam. Nakrywam na kilka chwil pokrywką i dodaję szczyptę pieprzu. Na końcu zostaje mi już dodać 2 łyżki sosu sojowego i uzupełnić zimną wodą sporo ponad warzywa. Zwiększam ogień i idę się zrelaksować. Zupa gotuje się jeszcze około 20-30 minut w zależności jak szybko sobie o niej przypomnę.

 

czerwona_zupa_1

Jest pyszna zaraz po ugotowaniu z łyżką pachnącego świeżym słonecznikiem oleju słonecznikowego zamkniętego w małej, brązowej butelce z polskiego gospodarstwa ekologicznego z dodatkiem natki pietruszki.

To zupełnie tak, jakby wąchać rano soczyście żółty kwiat słonecznika – prawdziwa magia!!

Przepis ukazał się w Kuchni Zwierciadła.

7 komentarzy | Dodaj swój komentarz

  1. magdaela

    właśnie gotuję tę zupę i mam kilka wątpliwości: cebulę i czosnek prażyć bez żadnego tłuszczu? Czy fasolka nie wymaga dłuższego czasu gotowania niż warzywa? Czy marchewka i buraczki nie wymagają dłuższego gotowania niż ziemniaki? W tej chwili mam miękkie ziemniaki i twardą fasolkę …

    1. Maia Sobczak Post author

      Fasolka była moczona?

      1. magdaela

        nie była 🙁 na opakowaniu napisane, ze nie wymaga moczenia

  2. Lila

    Bardzo smaczna!wygląda na to,że buraku i strączki to b.dobre połączenie, oprócz barszczu ukraińskiego robiłam też bardzo podobną zuoę z zieloną soczewicą i koperkiem.W tym wypadku fasolkę adzuki moczyłam przez noc i podgotowałam wstępnie z małym kawałkiem wakame.

  3. Julita

    Zrobiłam zupę, teraz ciągle ją jem, czuję ze jest bardzo zdrowa. 🙂 chyba gotowana wg pięciu przemian. :p mam pytania, czy mogę zastąpić zwykłe ziemniaki słodkimi ziemniakami czy to już nie będzie smaczne? I pieprz kolorowy i czarny, pieprzem cayenne? zgodnie z dietą krwi, którą zaczyna stosować. Pozdrawiam serdecznie!

    1. Maia Sobczak Post author

      Dzień Dobry!

      To moja ulubiona zupa i tak jest wg 5 przemian. Możesz zamienić składniki zadziała jeszcze lepiej 🙂

  4. Jan

    Nie ma napisane ile pietruszki

Adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są wymagane.