Deser pachnący wiosną

poniedziałek, Marzec 25, 2013
mus_gruszka_mieta

Zielony, pachnący wiosną deser gruszkowy z musem jaglanym i miętą.

Ładnie wygląda i jest zdrową alternatywą dla cukru.

Świeża mięta w połączeniu ze słodyczą duszonej gruszki z jabłkiem – wprost boska!

 

deser_mus_jaglany

 

 

Co będzie potrzebne do przygotowania deseru :

1 i 1/2 gruszki
1 jabłko
łyżka migdałów – namoczonych w ciepłej wodzie
1/2 kubka mleka migdałowego
1 łyżka ugotowanej kaszy jaglanej
cynamon
kardamon
1/4 limonki
świeża mięta 5-6 listków

Gotuję kaszę jaglaną w proporcji 1:2,5 w niedużym garnku, przelewając ją wcześniej wrzątkiem.

1 Gruszkę obieram, wycinam gniazda nasienne i kroję. Tak samo postępuję z jabłkiem.
Wrzucam do rondelka i duszę na małym ogniu pod przykryciem.

Migdały zalewam ciepłą wodą i odstawiam na chwilę.

Do wysokiego naczynia dodaję po kolei : 1/2 obranej gruszki, migdały, filiżankę mleka migdałowego, łyżkę kaszy jaglanej, szczyptę cynamonu, kardamonu, 4 listki świeżej mięty, odrobinę wody z migdałów i sok z limonki. Wszystko razem blenduję przez około 5 minut na jednolitą masę.

Uduszone owoce wkładam do niedużej szklaneczki i polewam musem z kaszy. Na koniec dekoruję listkami świeżej mięty. Serwuję od razu lub schładzam delikatnie.

Smakuje i pachnie świeżo, słodko i miętowo.

6 komentarzy | Dodaj swój komentarz

  1. izabelka_mirablka

    Witam,
    czy z porcji podanej w przepisie powstanie deser dla jednej osoby? Bo ilość kaszy jaglanej i migdałów wydaje mi się niewystarczająca dla większej porcji. Pytam, bo przepis jest super ciekawy i mam ochotę przygotować dla rodziny ten deser.

    1. Maia Sobczak Post author

      Zależy jak duże chcesz zaserwować porcje. Ja podaję w niewielkich kokilkach i wystarcza spokojnie na dwie, trzy porcje.

      1. Justyna

        A mleko migdałowe pani gdzieś kupuje czy sama przyrządza?

        1. Maia Sobczak Post author

          Robię sama a z wygody też kupuję.

  2. Merlin

    Wygląda pysznie :) a mleko migdałowe jak się robi?

    1. Maia Sobczak Post author

      Można kupić gotowe w sklepie. Niedługo podam przepis na robione w domu :-)

Odpowiedz na „JustynaAnuluj odpowiedź

Adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są wymagane.