Desery

Domowy kisiel gruszkowo porzeczkowy

A na pokusę domowy kisiel.

Tu w wersji gruszkowo – porzeczkowej. Entuzjastycznie przyjmowana przez dzieci i nie tylko.

Można w nim przemycić wspierające organizm zioła czy tak jak w tym przypadku napar z kwiatu i owoce czarnego bzu, któremu w TMC przypisuje się działanie detoksykujące.

Kwiaty natomiast działają przeciwzapalnie, szczególnie na górne drogi oddechowe, płuca ale też nerki czy pęcherz moczowy.

Warto wspomnieć o kuzu.

Skrobia z korzenia kuzu działa na jelita i żołądek, usuwa toksyny z organizmu, wzmacnia i jest źródłem mikroelementów.

Polecam ją wszystkim, a szczególnie dzieciom czy rekonwalescentom.

Przy alergii czy biegunce można zastosować ją po prostu rozpuszczoną w letniej wodzie.

 

 

 

kisiel_gruszka_porzeczka

 

 

 

Co będzie potrzebne:

150 ml naturalnego soku gruszkowego

150 ml naturalnego soku porzeczkowego

2,5 łyżki kuzu

łyżeczka owoców czarnego bzu

Do kubka odlać około 50 ml soku, wsypać 2,5 łyżki kuzu i dokładnie wymieszać.

Pozostały sok przelać do garnka, dodać owoce czarnego bzu i zagotować.

Do gorącego soku dolewać powoli wymieszane kuzu ciągle mieszając. Odczekać chwilę, aż kisiel będzie miał przejrzysty i ładny kolor.

 

 

Podawać ciepły, najlepiej z uśmiechem na twarzy !

 

 

 

2

  1. mErkA

    W przepisie jest 2,5 łyżki, spotkałam się z przepisem, ze dajemy 1 łyżeczkę na szklankę soku aby zrobić kisiel. Jaka dawka jest odpowiednia? dla małego dziecka 3-6 lat 🙂

    1. Maia Sobczak autorka

      To wszystko zależy od tego jak kwaśny jest sok z którego robię kisiel i od konsystencji jaką chcę uzyskać. Czym kwaśniejszy – daję więcej. Jedna łyżeczka tylko delikatnie zagęści. Spokojnie można dać więcej, szczególnie że najczęściej jem kisiel razem z Hugisławem 🙂