Fasola z pieczonym burakiem, serem kozim i orzechami

piątek, Marzec 15, 2013

Na zdrową, przystawkę polecam fasolkę z pieczonym burakiem, serem kozim i prażonymi orzechami.

Zachwycająca, pachnąca świeżym pieprzem i orzechami.
Pięknie prezentuje się na stole. Można podać ją również na ciepło.

fasola_buraki

 Co będzie potrzebne:

garść białej fasoli (namoczona przez 12h, ugotowana)
buraki obrane i upieczone
kozi twaróg
kiełki ( mix , lub kiełki na patelnię)
orzechy włoskie garść
świeżo mielony pieprz
kozieradka mielona
szczypta różowej soli lub kilka kropli sosu sojowego shoyu

 

Uprzednio namoczoną fasolę gotuję do miękkości czyli przez około 2h.
Buraki obieram ze skórki, kroję i wstawiam przykryte folią aluminiową do piekarnika na około 40 minut.
Orzechy podprażam na suchej patelni, na drugiej podsmażam kiełki.

Do kieliszków lub małych miseczek układam po kolei:
łyżkę fasoli, łyżkę kiełków, szczyptę różowej soli, 4 kawałki buraka, szczyptę kozieradki, łyżeczkę koziego twarogu, podprażone orzechy włoskie i udekorować wszystko świeżo zmielonym kolorowym

pieprzem.

 

 

Gotowe!

0 komentarzy | Dodaj swój komentarz

Adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są wymagane.