Jabłko, rozmaryn i batat

środa, Marzec 20, 2013
jablko_bata

Jabłko, świeży rozmaryn i bataty. Wspólnie upieczone, słodkie i lekko kwaśne.
Sprawdzą się na przystawkę i na dodatek do dania głównego.

Bataty usuwają toksyny z organizmu, wzmacniają środek czyli śledzionę i trzustkę. Dodatkowo zawierają duża dawkę witaminy A, dobroczynnie działają na oczy.

Połączenie wyśmienite!

 

jablko_batat

 

 

Składniki:

jabłka najlepiej ekologiczne – 3 sztuki
bataty duże – 3 sztuki
czosnek – 2 ząbki
sok jabłkowy naturalny – 100 ml
rozmaryn świeży – 1 mała gałązka
majeranek – szczypta
pieprz kolorowy – świeżo mielony
sól różowa – szczypta
sok z pomarańczy – kilka kropli

Jabłka i bataty dokładnie myję i kroję w „łódeczki”. Układam w naczyniu żaroodpornym – kawałek jabłka, kawałek batata. Polewam sokiem jabłkowym, posypuję pieprzem, szczyptą majeranku, świeżo wyciśniętym czosnkiem i odrobiną różowej soli. Skrapiam sokiem z pomarańczy i posypuję igiełkami świeżego rozmarynu. Całość nakrywam folią aluminiową i wstawiam do nagrzanego piekarnika (około 180 stopni). Piekę 30 minut. Pysznie smakuje z surówką z kiszonej kapusty, z tartym jabłkiem, olejem lnianym i czarnym sezamem.

0 komentarzy | Dodaj swój komentarz

Adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są wymagane.