Krem z buraka z grecką nutą

wtorek, Czerwiec 4, 2013

Kupiłam niesamowicie soczyste buraki, ekologiczne rzecz jasna. Jeszcze nie młode ale nadal nieziemsko soczyste i pachnące.

Jak przystało na panią Burak, kocham buraki właściwie w każdej formie. Od dziecka pałamy do siebie ogromnym uczuciem.
Zupę buraczaną wcinam w sezonie jesiennym na śniadanie. Świetnie rozgrzewa, jest odżywcza i lekko strawna.
Niezastąpiona przed treningiem!

Buraki oczyszczają krew, wzmacniają wątrobę i serce oraz nawilżają jelita. Uspokajają ducha, więc szczególnie warto po nie sięgnąć.

Teraz, cieplej ale zupy też się chce. Poszukałam w głowie, na półkach z przyprawami i w szufladzie pełnej wartościowych, ekologicznych dodatków. Zapach pomieszał się ze smakiem. Mam!

 

Co przygotować:

1/4 łyżeczki oleju kokosowego
szczypta cynamonu
1 ząbek czosnku
świeżo mielony czarny pieprz
kolendra suszona
szczypta różowej soli
1/4 soku z limonki
szczypta kurkumy
4 buraki ekologiczne
1 szklanka kokosowego mleka lub migdałowego
szczypta zielonego pieprzu
woda
migdały w płatkach i dla chętnych prawdziwa grecka feta z koziego mleka

Do rozgrzanego garnka wkładam 1/4 łyżeczkę oleju kokosowego, pokrojony czosnek, i przyprawy. Następnie sok z limonki i pokrojone buraki. Prażę wszystko przez około 10 minut na małym ogniu. Dolewam mleko kokosowe i wodę, około 5 cm powyżej buraków. Gotuję do miękkości i miksuję na krem. Można podać z odrobiną fety i z podprażonymi płatkami migdałowymi.

U mnie ser robi furorę, jest niesamowicie rzadkim gościem a smakuje i pachnie bosko. Chłopaki szaleją!

 

 

burak_krem

6 komentarzy | Dodaj swój komentarz

  1. Patrycja

    Ta zupa ma niebiański smak. To dla mnie nowa odsłona buraków. Zrobiłam ją oczywiście z buraków zakupionych w eko sklepie. Zjadłam ją na obiad, podwieczorek, a dziś na śniadanie :)) I wciąż nie mam jej dość 🙂

    1. Maia Sobczak Post author

      Też ją uwielbiam. Nie dość, że pyszna to jeszcze buduje krew!

  2. marlena

    czy piszac o mleku kokosowym mamy na mysli mleko w kartonie o konsystencji mleka krowieka czy mleko kremowe w puszcze. roznica wielka,glownie w kaloriach 😉
    bede wdzieczna za odpowiedz….szykujemy zupke na obiad

    1. Maia Sobczak Post author

      Wykorzystaj jakie wolisz, ja miałam akurat kremowe 🙂

  3. Iga

    Pyszotka 🙂 zrobiłam z mlekiem migdałowym 🙂 A gdzie się kupuje gotowe kokosowe, ale bez chemii?

    1. Maia Sobczak Post author

      Myślę że sklepy ekologiczne będą pomocne, można przez internet jak wolisz.

Adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są wymagane.