Królewska kawa zbożowa

niedziela, Marzec 17, 2013
kawa_zbozowa_2

Królewska kawa zbożowa kusi cynamonowo-kardamonowym aromatem z dodatkiem imbiru. Można się nią delektować całą rodziną.

Rozgrzeje o każdej porze i dodatkowo odkwasi organizm. Takie cudo!

 

kawa_zbozowa-copy

 

Co będzie potrzebne:

3 szklanki zimnej wody
łyżka zbożowej kawy mielonej
kilka kropli cytryny
łyżeczka melasy trzcinowej
szczypta cynamonu i kardamonu
2 cienkie plasterki świeżego imbiru

 

Do garnka wlewam 3 szklanki wody. Po chwili dodaję 3 krople cytryny. Czekam około 1 minuty i wsypuję łyżkę kawy zbożowej – może być orkiszowa.

Jak już woda się ogrzeje dodaję 1/2 lub 1 łyżeczkę melasy i szczyptę cynamonu.

Mieszam dokładnie, pachnie już wspaniale!

Potem szczypta kardamonu i dwa plasterki świeżego imbiru.

Gotuję około 2 minut i odstawiam z ognia.

Przelewam przez małe, gęste sitko i już gotowe.

 

Ewentualnie można dodać odrobinę koziego mleka, jeśli ktoś lubi – ja lubię!

2 komentarzy | Dodaj swój komentarz

  1. Anna

    Witam,
    Często wchodzę na stronę „Hello zdrowie” tam znalazłam przepis na chleb polecony przez Panią.
    I tak znalazłam się na „gmam kasze”. Bardzo mi się spodobała i zaciekawiła.
    Zmagam się z neuralgią nerwu trójdzielnego. Zaczęło od ostrogo zapalenia zatok. Teraz dowiedziałam się od lekarza że to wirusy, które się namnażają w stresie i podczas infekcji. Zmieniłam dietę. Nadal szukam jakiejś pomocy.
    Może ajurweda by coś podpowiedziała.
    Pozdrawiam,
    Anna Strzelecka-Głód

    1. Maia Sobczak Post author

      Witam, jest wiele sposobów na wzmocnienie organizmu przez co wirusy mają mniejsze pole do popisu. Dieta jest bardzo ważna, nie wiem jakie zmiany zostały już przez Panią poczynione. Chętnie pomogę, proszę o kontakt mailowy.

      pozdrawiam,

      Maia

Adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są wymagane.