Orkiszowe, słodkie paluszki z sezamem – hit Hugisława.

poniedziałek, Grudzień 14, 2015
paluszki_small

Tak się pięknie wydarzyło, że zaraziłam Hugisława miłością do kuchni. Razem mieszamy, kroimy, wałkujemy i dodajemy szczypty zapachów z podróży. Jest moim wsparciem i inspiracją, bez niego nie stworzyłabym tylu przepisów, modyfikowanych pod delikatne zmysły tego wrażliwego urwisa.

 

Miś_wąski

 

 

W dzieciach jest dużo ognia ale i powietrza, szczególnie chłopcy z racji na swoją cieplejszą naturę są głośniejsi, szybsi i bardziej niecierpliwi. Jedzeniem można tą naturalną tendencję delikatnie wyciszać lub wręcz przeciwnie – codziennie ją podbijać i doprowadzać do wrzenia. To również stąd, z nieporozumień codziennej diety biorą się „niegrzeczne” dzieci.

Tak naprawdę dzieci szybko reagują na zmiany, niekiedy odnoszę wrażenie że wręcz przesadnie – wynika to zapewne z ich delikatności i wrażliwości.  Najczęściej przyklejają się do nich dolegliwości związane ze słabością układu trawiennego co w konsekwencji przenosi się na górne drogi oddechowe i/lub na kłopoty z nietolerancjami czy alergiami.

Mądra kuchnia młodych smakoszy jest bardzo wymagająca. Często w niewielkiej ilości trzeba spakować wiele, pięknie podać a w dodatku liczyć na przychylność smakującego. Dzieci lubią słodki smak, to też bardzo naturalne że tego smaku szukają. Słodki to nie tylko cukier, ten smak ukrywa się w migdałach, sezamie, suszonych owocach i innych fajnych, naturalnych produktach. Jest bardzo odżywczy, buduje młode, szybko rozwijające się ciała – a więc jest, jak się okazuje niezbędny.

Proponuję na dziś domowe paluszki z dodatkiem masła migdałowego, sezamu i dobrej mąki orkiszowej. Dodaję do nich w sezonie jesienno-zimowym korzenne przyprawy i pozwalam ich zjeść ile tylko dusza zapragnie. Robimy je razem, w ramach pielęgnowania wspólnej, kuchennej miłości. Warto spróbować!

 

 

paluszki_2

 

 

Na porządną garść paluszków:

5 łyżek mąki orkiszowej typ 750

pół łyżeczki gorzkiego kakao

4 łyżki cukru brązowego trzcinowego lub kokosowego

2 łyżki oleju kokosowego

1 łyżka masła migdałowego

łyżka białego sezamu

1/4 szklanki mleka migdałowego

duża szczypta przyprawy do piernika

szczypta soli różanej lub różowej

Wszystkie składniki mieszam w misce i wyrabiam ciasto. Oddzielam niewielkie kawałki i wałkuję dość cienkie wałeczki. Układam równo na papierze do pieczenia i wstawiam do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Piekę 15 minut, aż się pięknie zarumienią i wystawiam do przestudzenia.

 

 

Good Luck!

paluszki_1

9 komentarzy | Dodaj swój komentarz

  1. Aa

    Witam. Czy mozna czyms zastapic maslo migdalowe ??

    1. Maia Sobczak Post author

      Można, każdym masłem orzechowym albo tahiną. Jak nie masz, dodaj więcej oleju kokosowego albo w wersji wege masła klarowanego po prostu. Z masłem pyszne 😉

  2. Magdalena

    Już drugą rzecz robię – świetne, szybkie i proste przepisy. :)

    1. Maia Sobczak Post author

      Dzięki!!!

  3. Daga

    Czy zamiast mleka migdałowego mogę dać ryżowe?

    1. Maia Sobczak Post author

      oczywiście!!! Miłego dnia

      Maia

  4. Anna

    Mi wyszło rzadkie ciasto … nie dałam tylko masła migdałowego

  5. Iga

    Super paluszki! Moim córkom bardzo smakują. Jedynie dałam więcej mąki, bo ciasto było zbyt płynne i lepkie.

    1. Maia Sobczak Post author

      Bardzo dobrze, każda mąka inaczej reaguje. Bardzo się cieszę :-)

Adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są wymagane.