Owsianka z pestkami dyni

poniedziałek, Marzec 18, 2013
owsianka_dynia

Rano na wzmocnienie ciepła owsianka z prażonymi pestkami dyni i jagodami goji.

Pestki dyni są źródłem tłuszczów nienasyconych, zapewniających dopływ energii ale też wpływają na prawidłowe działanie tarczycy i nadnerczy wzmacniając tym samym odporność organizmu.

 

owsianka_dynia_2

 

składniki:

pestki z dyni garść
1 jabłko
garść owoców goji
łyżka utartego siemienia lnianego
szczypta cynamonu i kardamonu
szklanka płatków owsianych
szklanka zimnej wody
kilka kropli wyciśniętego soku z pomarańczy
kieliszek gorącej wody

Pestki z dyni wrzucić do garnka i podprażyć na małym ogniu.
Po chwili dodać garść jagód goji, pokrojone jabłko, łyżkę utartego siemienia lnianego, szczyptę cynamonu i zamieszać.
Jak już się chwilkę wszystko poddusi, dodać szczyptę kardamonu i szklankę płatków owsianych. Następnie szklankę wody, mieszając powoli.
Kiedy płatki już „nabiorą” wody, wyciskam kilka kropli pomarańczy.
Na koniec dodaję kieliszek gorącej wody.

Do owsianki można dodać odrobinę konfitury śliwkowej.

4 komentarzy | Dodaj swój komentarz

  1. Weronika

    uwielbiam owsiankę :), ja zazwyczaj robię ją z mlekiem i dodaje jabłko i banan,ale ten przepis z chęcią wypróbuje, tylko gdzie można dostać jagody goji? :)

    1. Maia Sobczak Post author

      Najlepiej w sklepie ze zdrową żywnością, można też przez internet.

  2. Natalia

    Owsianka pyszna ! Fantastycznie sprawdza sie sok z pomaranczy, dynia lekko chrupie pod zebami :) Tylko jedną rzecz zmodyfikowalam – dodalam lyzke miodu. Jablka same w sobie mialam pod reka akurat kwaskowate wiec trzeba bylo oslodzic :) Przepis rewelacja !

    1. Maia Sobczak Post author

      Oooo to bosko słyszeć! Pięknego dnia :-)

Adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są wymagane.