Słodko-kwaśna tarta z rabarbarem

piątek, Maj 24, 2013

Kupiłam ekologiczny rzewień czyli inaczej mówiąc – rabarbar. Bardzo lubię jego smak i zapach.
Dziwne zielono-czerwone, chrupiące i soczyste patyki.

Rzewień stosowany jest również w celach leczniczych.
W Medycynie Chińskiej wykorzystywane są podziemne bulwy – korzenie i kłącza. Jednakże kwaśny smak zwykłego rabarbaru ma za zadanie utrzymywanie soków ciała czy też ma działanie ściągające i przeciwzapalne.

Pamiętam, jak Babcia dawała nam nieduże kawałki rabarbaru i miseczkę z cukrem. Wcinaliśmy z bratem aż nam się uszy trzęsły.
Mam natomiast raczyła nas ryżem z duszonym rabarbarem i rabarbarowym kompotem.

Ja zrobiłam dzisiaj tartę owsianą z rabarbarem i jabłkami.

 

tarta_rabarbar_1

 

 

 

Składniki na spód:

2 łyżki śmietanki kokosowej
2 łyżki pasty sezamowej z miodem
6 pokrojonych i zalanych wodą daktyli
garść pestek słonecznika
2 łyżki zmielonych migdałów
garść płatków kukurydzianych ekologicznych bez soli i cukru
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
4 garście płatków owsianych (najlepiej eko)
szczypta różowej soli
1/4 wyciśniętej pomarańczy
papier do pieczenia

 

Suszone daktyle ekologiczne kroję na małe części, wrzucam do kubka i zalewam około 2-3 cm powyżej ciepłą wodą. Odstawiam na 15-20 minut.
Wszystkie produkty wykładam po kolei do miski i mieszam. Daktyle wykorzystuję bez wody. Przyda mi się do polania rabarbaru z jabłkami.
Ceramiczną formę do pieczenia tarty (choć może być inna) wykładam papierem do pieczenia. Pokrywam całą masą owsianą, tak żeby rant był wyższy od spodu tarty.
Nagrzewam piekarnik do temperatury około 180-200 stopni i zapiekam spód przez 15 -20 minut.
Dla mnie wyznacznikiem, że jest gotowy jest złoty kolor i kuszący zapach.

 

3 długie rabarbary
szczypta kakao bez cukru
2 duże jabłka najlepiej słodkie
woda z daktyli
łyżka cukru muscovado
4 łyżki mleka kokosowego
cynamon
tarty imbir około 2 cm kawałek

 

Umyte i pokrojony rabarbar wkładam do miski, dodaję szczyptę kakao i pokrojone na nieduże kawałki jabłko. Polewam mlekiem kokosowym, wodą z daktyli, posypuję cukrem muscovado, szczyptą cynamonu i kawałkiem utartego imbiru. Mieszam i zostawiam na 10 minut.
Można wszystko poddusić w rondelku lub wykorzystać świeże. Z podduszonym wierzchem krócej zapiekam.

Na gotowy spód sypię odrobinę sezamu i wykładam wymieszane jabłka z rabarbarem. Całość trafia jeszcze na około 20 minut do pieca (zmniejszam na 180 stopni).

 

Można podać właściwie od razu na ciepło. Jest delikatna i pyszna!

 

tarta_rabarbar

8 komentarzy | Dodaj swój komentarz

  1. Patrycja

    Tarta wyszła pyszna. Kwasowość rabarbaru i słodycz jabłek to mariaż idealnie zgrany. Dzięki Maia za rabarbarową inspirację.

  2. mariola

    Witam.Czy mozna czymś innym zastąpić śmietanę i mleko kokosowe?

  3. Sara

    Witam. Czy mleko kokosowe ma być tym gęstym z puszki czy zwykłym z kartonu? 🙂

    1. Maia Sobczak Post author

      To jest to gęste z puszki lub można kupić krem kokosowy w kartoniku 🙂

  4. mariola

    Ponawiam swoje pytanie ,czy można czyms innym zastąpic mleko i śmietanę kokosową?

    1. Maia Sobczak Post author

      Można np. mlekiem i śmietanką migdałową, owsianą, sojową i każdą zbożową!

  5. Aga

    Zamiast śmietanki kokosowej dałam trochę kwaśnej śmietany (myślę, że jogurt grecki też się nada, a mleko kokosowe do rabarbaru w ogóle pominęłam. Pyszny i zdrowy deser.

    1. Maia Sobczak Post author

      Staram się unikać połączenia białka zwierzęcego z węglowodanami, ale oczywiście tak też można!

Adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są wymagane.