Zielone z pęczakiem i czarnuszką

czwartek, Marzec 14, 2013
Zielone_z_peczakiem

Pęczak jęczmienny to jedna z moich ulubionych kasz. Lubię jego teksturę i lekko orzechowy smak.

Można z niego wyczarować kolorowe i wzmacniające dania łagodzące objawy gorąca.

Tu w wersji z grubym szczypiorem, avocado i jabłkiem.

 

 

Zielone_z_peczakiem_2 copy

 

 

 

Co będzie potrzebne:

1 por
1/2 avocado
1/2 szklanka pęczaku
1/2 kwaśnego jabłka
1 ząbek czosnku
czarnuszka, kolorowy pieprz, szczypta soli
kurkuma, tymianek, majeranek
łyżeczka sosu sojowego
koperek
szczypiorek

Opłukany pęczak gotuję w proporcji 1 do 1,5. Będzie gotowy jak wchłonie całą wodę i pod przykryciem poczeka jeszcze chwilę na swoją kolej.

Na patelnię wrzucam pokrojony ząbek czosnku, posiekanego pora, szczyptę pieprzu, szczyptę tymianku, majeranku, czarnuszki i przykrywam przykrywką.
Po około 2-3 minutach, dodaję szczyptę soli i mieszam.

Obieram kwaśne jabłko, ucieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do podduszonego pora energicznie mieszając.
Następnie szczypta kurkumy i 1/2 kieliszka gorącej wody.
1/2 avocado obieram ze skórki i pokrojone w kostkę dodaję do całości ciągle mieszając.

Teraz przyszedł czas na pęczak!

Dodaję go warzyw na patelni i chwilę mieszam. Można dodać łyżkę oliwy z oliwek lub oleju lnianego i zestawić z ognia.

Dekoruję pokrojonym grubym szczypiorem, koperkiem i na samym końcu dodaję łyżeczkę sosu sojowego shoyu koniecznie z aspergillus oryzae!

2 komentarzy | Dodaj swój komentarz

  1. JAREK

    danie łagodzące objawy gorąca , SUPER

    1. Maia Sobczak Post author

      dziękuję :-)

Adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są wymagane.