Żurek

piątek, Marzec 15, 2013

Ciekawe czy jeszcze u kogoś był dziś żurek na obiad?

Żurek przygotowuje się na zakwasie z mąki żytniej, a połączenie gorzkiego smaku żyta z kwaśnym wspomaga nadwyrężoną wątrobę.

zurek

 

Co będzie potrzebne:

0,5 l kwaszonego żurku żytniego
1 marchewka
1 pietruszka,
mały seler
2 ząbki czosnku
łyżka majeranku
listek laurowy
ziele angielskie
świeżo mielony pieprz
szczypta estragonu
szczypta cząbru
szczypta czerwonej soli
6 niedużych ziemniaków
około 2l wody

 

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler pokroić i wrzucić do garnka. Dodać estragon, cząber, mielony pieprz, łyżkę majeranku i drobno pokrojony czosnek.
Zostawić na niedużym ogniu często mieszając.
Po około 8 minutach dodać szczyptę soli i dolać około 2l zimnej wody.
Gotować do miękkości warzyw. Następnie dolać 0,5l kwaszonego żurku, zagotować i zostawić na niedużym ogniu na 10-15 minut.
Tradycyjnie serwuje się z ugotowanym na twardo jajkiem – koniecznie ekologicznym lub chociaż z wolnego wybiegu. Świetne są jaja zielononóżki kuropatwianej.

Żur nie traci na wersji bez jajka, można dodać łyżeczkę oleju lnianego bezpośrednio na talerz.

 

Dla mnie dziś fenomenalny!!

4 komentarzy | Dodaj swój komentarz

  1. ania

    Witam. Gratuluję super bloga 🙂 czy zakwas robimy sami czy kupujemy w sklepie ? Pozdrawiam

    1. Maia Sobczak Post author

      Zrobiłam sama, przepis jest „pod” słowem zakwas. Pozdrawiam, Maia

  2. Pauli

    Witam,niestety, nie mogę znaleźć przepisu na zakwas na żurek:( help…:)
    Serdeczne pozdrowienia:)

    1. Maia Sobczak Post author

      Sprawdzam, może się gdzieś zapodział 😉

Adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są wymagane.