Desery

Kulki migdałowe, czekoladowe i kokosowe

Proponuję migdałowe, czekoladowe i kokosowe pyszności na okrągło!

Jak zwykle bez cukru i mąki – samo, słodziutkie zdrowie.

kuki_suszone_owoce_migdaly-scaled

 

Przepis na bazową kulkę:

garść rodzynek
garść migdałów całych
garść pestek słonecznika
6 suszonych daktyli
około 1/2 szklanki poppingu amarantusowego
1/4 szklanki wiórków kokosowych
5 łyżeczek gorzkiego kakao (naturalne, bez cukru, 90% kakao)
szczypta kardamonu
kropla zimnej wody
3 krople pomarańczy

Suszone owoce i pestki namoczyć w szklance ciepłej wody, najlepiej przez 5-6h.
Po namoczeniu odlać powstały „sok”, przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować blenderem
Ja podzieliłam masę na 3 częsci i odpowiednio do białych dodałam:
– 1/4 szklanki wiórków kokosowych – wymieszałam łyżką, ulepiłam w dłoniach kuleczki
– szczyptę kardamonu, kroplę wody, 3-4 krople wyciśniętej pomarańczy, 1/2 szklanki poppingu amarantusowego

Do czekoladowych :
szczyptę kardamonu, kroplę wody, 3-4 krople wyciśniętej pomarańczy, 1/4 szklanki poppingu amarantusowego i 5 łyżeczek kakao.

Czekoladowe można obtoczyć w płatkach migdałowych czy wiórkach kokosowych.

Mój syn zjadł wszystkie „czarne” 😉

7

Skomentuj Patrycja Anuluj odpowiedź

  1. iza

    nie lubię gotowac, znalazłam się na tej stronie przez przypadek i….zjadłabym wszystko według zamieszczonych przepisów….pozdrawiam, podziwiam,wrócę tu napewno….

  2. Patrycja

    Mój synek zjadł nam wszystkie czarne :)) Udało mi się tylko skosztować jednej. Była pyszna. Ale dla mojego podniebienia te białe są smaczniejsze :)))

    1. Maia Sobczak autorka

      To tak jak mój 😉

  3. basia

    Hmmm, ciekawa jestem czy dodanie lub nie dodanie KROPLI (słownie jednej kropli) wody cokolwiek zmieniłoby w tym przepisie? Czy ta kropla COKOLWIEK daje?

    1. Maia Sobczak autorka

      Dodaję kroplę ponieważ gotuję wg 5 przemian i zaznaczam w ten sposób przemianę. Nie trzeba jeśli nie chcesz.

  4. Pingback:Zestawienie najlepszych przepisów na II śniadanie do szkoły! Stwórz lunchbox idealny - Zuzanna Antecka - blog o pozytywnym żywieniu dzieci

    1. Maia Sobczak autorka

      pyszne, choć to zamierzchły przepis…