Poznajmy się, Maia Sobczak

Wiem co jem, wiem co zdrowe

Maia_1-kopia

 

Nazywam się Maia Sobczak.

 

Jestem ciekawą życia, uśmiechniętą mamą urwisa o imieniu Hugo, kasztanowej Mirabelle i zakochaną w chłopaku z Sadyby dziewczyną. Szczęśliwie on też docenia to wspólne MY już od 16 lat, wspierając moje często szalone czy wydawałoby się nierealne pomysły.

 

Jestem zafascynowana złożonością świata, pięknem ciała w ruchu, zdrowym jedzeniem i ideą niekrzywdzenia innych.

Kocham naturę, zwierzęta i ludzi. Lubię ruch i bliskość. Jestem wrażliwa i empatyczna.

Cieszę się i postrzegam świat jak dziecko, bezgranicznie i szczerze. Można powiedzieć, że ukryte we mnie dziecko bardzo często wygląda przez moje oczy na świat i zaraża swoją energią ludzi których spotka.
Lubię obserwować proces zmiany zachodzący w ludziach. Jak otwierają się i rodzą na nowo. To niesamowite doświadczenie i jestem szczęśliwa, że mogę w nim uczestniczyć.

Za to bardzo dziękuję !

Na co dzień praktykuję jogę, spędzam czas w stajni – uwielbiam jej zapach i atmosferę, gram w squash-a, rozmawiam z warzywami, gotuję i fotografuję. Kuchnia to komponowanie zapachów, tekstur i smaków. Codziennie odkrywam jaki piękny, smaczny i pachnący jest świat.

Moją misją jest propagowanie dobrego samopoczucia, zdrowego, wspierającego odżywiania i uważnego życia – dlatego z pasji i z zawodu jestem psychologiem i dietetykiem holistycznym i  konsultantem Ajurwedy (Jiva Ayurveda Institute) . Dlaczego? Ponieważ to spojrzenie na całego człowieka, na jego ciało i psychikę bez ważenia czy mierzenia liścia sałaty!

Wymyśliłam i stworzyłam Qmam Kasze, żeby podzielić się swoim doświadczeniem i oczarowaniem z innymi – z WAMI właśnie.

 

 

sniadanie_kielki_falafel

 

Piszę dla Kuchni Zwierciadła, w NaTemat i prowadzę rubrykę kulinarną dla nowego, pierwszego w Polsce magazynu o jodze Joga.

Prowadzę warsztaty edukacyjne i kulinarne, konsultacje żywieniowe. Organizuję wyjazdy na których zarażam swoją pasją do zdrowego stylu życia, pachnącego zrównoważonego jedzenia, ruchu oraz odmiennego spojrzenia na siebie i innych. Taki aktywny wypoczynek w wersji uważnego SLOW.
Jako ekspert pojawiam się w programach nie tylko kulinarnych, artykułach, prowadzę warsztaty i wykłady oraz biorę udział w czatach poświęconych zdrowemu stylowi życia.

Wspieram poszukujących siebie w zmianie sposobu myślenia o jedzeniu czy w przebudowaniu nawyków żywieniowych.

Marzę o rewolucji w kulinariach dla najmłodszych, to naprawdę ważne co nasze dzieci znajdują na swoich talerzach. To przecież w dzieciństwie kształtują się nasze smaki i nawyki na całe życie. Dobrze odżywione dzieci, to szczęśliwe, świetnie rozwijające i rzadko chorujące pociechy.

To nasze najdroższe skarby, połączone kawałki nas samych, nasza wspólna miłość i zaangażowanie.

Staram się przekazać mojemu synowi, że warto segregować śmieci, szanować i pomagać innym bez względu na status społeczny, oddawać zabawki i wyrzucać okruszki na parapet a nie do śmietnika. Opowiadam mu codziennie, co jest zdrowe i kiedy trzeba się wstrzymać od zjedzenia czekolady – mimo że gorzka i surowa to niezastąpione źródło przyjemności!

 

 

owsiane_ciastka_hugo

 

 

Ukończyłam między innymi zaawansowaną  „Dietetykę profilaktyczną i leczniczą wg. Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM) “ , „Żywienie dzieci i młodzieży” wg TCM, „ Zioła w leczeniu powszechnych dolegliwości u dzieci i dorosłych”, „Ayurvedic Consultant course”,  „Pedagogika Montessori – zintegrowana edukacja przedszkolna”, „Psychologię biznesu” i wiele innych.

 

Jestem ciekawska, więc ciągle szukam wiedzy. Po prostu lubię się uczyć, w końcu całe życie jest lekcją !

 

Polecam się i zapraszam, zaglądajcie często – warto!

Maia