Zupy

Pyszne congee ryżowe z cukinią, bazylią i miętą.

Czy zdrowie może być smaczne? usłyszałam któregoś dnia pytanie z sali.

Zamyśliłam się. Jest to dla mnie oczywiste, tak jak to, że słońce jest bardzo przyjemne i żółte.
Zastanawiałam się tylko dlaczego dla innych nie?!

Zdrowie jest najsmaczniejsze, energiczne, uskrzydlające.

Jest dokładnie tak samo ze zdrowym jedzeniem. Nie trzeba się tylko ograniczać, szczególnie w sezonie lato-jesień jest ogrom wszystkiego co dobre i świeże.

Dla mnie to sezon przetwórczy. Przygotowuję lato zamknięte w słoikach ze wszystkiego co się tylko da.
Pracochłonne, tak. Satysfakcjonujące bardzo!

Congee ryżowe jest wzmacniające, lekkostrawne i można je modyfikować wg upodobań.

Ja zrobiłam wersję z cukinią, wzmocniłam bazylią i miętą. Bardzo polecam tę zupę, szczególnie przy przeziębieniu czy innej przykrej sytuacji.

 

składniki:

 

szklanka ryżu najlepiej brązowego
łyżeczka oleju kokosowego
imbir szczypta
1/4 łyżeczki kuminu
ząbek czosnku
asofetida szczypta
szczypta różowej soli
kilka listków natki pietruszki
szczypta kurkumy
garść bazylii
1 cukinia
opcjonalnie marchewka, pietruszka korzeń

oliwa z oliwek łyżka lub masło klarowane
8 listków mięty

można dodać koperek czy inne „zielone”
szczypta czerwonego pieprzu

 

Ryż płuczę na sicie, i podprażam na łyżeczce oleju kokosowego. Dodaję szczyptę imbiru, kumin, czosnek, asofetidę i szczyptę soli i 10 szklanek wody. Gotuję na niewielkim ogniu aż ryż utworzy konsystencję kleiku.
To stanowi bazową zupę do której można dodawać różne warzywa. Najlepiej gotować około 5h, choć można krócej.

 

Cukinię utarłam na grubych oczkach, zioła poszatkowałam i w kolejności dodałam wszystkie produkty.

 

Smakuje delikatnie, pachnie idealnie.  Koniecznie spróbujcie!

 

 

congee_cukinia

2

  1. magda

    Ile porcji wychodzi z przepisu?

    1. Maia Sobczak autorka

      4-5 zależy jak duże 🙂