Gluten jest nie lada wyzwaniem dla organizmu. Jest pewnego rodzaju klejem, oblepiającym nasze jelita i uszkadzającym kosmki jelitowe.
Przez co pasaż jelitowy jest zaburzony, nie wspominając już o wchłanianiu.
Wszystko co naturalne zostało stworzone dla nas, by nas odżywiać. Co do tego nie mam wątpliwości. Niestety teraz, przez modyfikację zbóż, a w szczególności pszenicy glutenu w naszej diecie jest zdecydowanie za dużo. Pszenica stanowi wypełniacz wielu produktów, nawet takich, których byśmy o to nie podejrzewali.
Idąc tym tropem, ograniczam go, nie wykluczam całkowicie. Uwielbiam pęczak, orkisz i owies – które zawierają gluten. Trzeba wiedzieć co, kiedy i ile można zjeść. Oczywiście nie polecam ww osobom z silną nietolerancją czy celiakią.
Przewodnikiem po tych zawiłościach jest nasze ciało, trzeba się w nie wsłuchać i wszystko będzie jasne.
Proponuję upiec własny chleb na zakwasie bezglutenowym. Wybrałam mąki z wolnych od glutenu zbóż :jaglaną, ryżową i gryczaną.
Zakwas zrobiłam z tej ostatniej, w tym wypadku użyłam 7 dniowego.
Składniki:
1/2 kubka mąki jaglanej
1/2 kubka mąki gryczanej
1/2 kubka mąki ryżowej
do tego dodałam 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej – eksperymentalnie.
2/3 kubka ciepłej wody
1/3 kubka soku z ogórków kwaszonych (domowych)
1 łyżeczka różowej soli
4 łyżki zakwasu gryczanego
szczypta kuminu
szczypta czarnego pieprzu
gałązka świeżego rozmarynu
łyżka oliwy z oliwek
czarny sezam do posypania
Wszystkie składniki mieszam w misce, najlepiej drewnianą łyżką. Odstawiam miskę przykrytą ręcznikiem kuchennym w ciepłym miejscu na około 10-12h. Ja postawiłam na lekko ciepłym kaloryferze wieczorem.
Rano przekładam podrośnięte ciasto do wysmarowanej oliwą foremki, najwygodniej do keskówki. Ponownie nakrywam ściereczką lub ręcznikiem i odstawiam na kilka godzin w ciepłe miejsce. Jeśli czasu nam brakuje może to być godzina.
Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni, wstawiam naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
Odkrywam keksówkę, smaruję delikatnie wierzch ciasta oliwą i posypuję czarnym sezamem.
Wstawiam do pieca na 15 minut, potem przykręcam do 200 stopni i piekę przez kolejne 30 minut.
Gorący chleb, studzę na kratce. Będzie najlepszy następnego dnia.
Jest wilgotny, więc przechowuję go w papierowej torbie owinięty ściereczką. Chociaż zazwyczaj nie ma co przechowywać, tak szybko znika!
Zioła można zmieniać, posypkę też. Kuchnia jest kreatywna, korzystajcie z tego.
Zobacz jeszcze
a czy mogłabym prosić o podanie przepisu na zakwas?
Oczywiście, jest bardzo prosty 🙂
Ja też poproszę :))) Jak na razie słyszałam, że ciężko z nim 🙁 raczej, więc poproszę koniecznie ten bardzo prosty. Zawsze Ci się udaje?
Ja też poproszę o przepis na zakwas.
czy moge prosic o przepis na zakwas? dziekuje
Aniu, kliknij na słowo zakwas powinno Cię przenieść na przepis. Pozdrawiam, Maia
moge prosic przepis na zakwas?
ja też poproszę o przepis na zakwas;)
witam, chcialabym zapytac, czy mozna zrobic chleb ewentualnie z samej maki gryczanej, ryzowej i jaglanej nie moge ze wzg na wysoki indeks glikemiczny, pozdr 🙂
JA tez chetnie poznam przepis na zakwas, dziekuje
BTW Owies nie zawiera glutenu, jest tylko zanieczyszczony glutenem, bo przetwarza się go na tych samych liniach produkcyjnych, co pszenicę i żyto, niemniej bezglutenowy owies kupić można i nie jest to owies odglutenizowany…
Zgadzam się, trudno dostać „czysty” więc wolę zaliczyć go do glutenowych po prostu.
A czy ja tez moge poprosic o przepis na zakwas?
Poprosze o przepis na zakwas 😀
Jest tu 🙂 Pozdrawiam, Maia
Poproszę przepis na zakwas.
To gdzie ten przepis na zakwas? Nie mogę jeść chleba na drożdżach więc jestem bardzo zainteresowana tym przepisem. Do tej pory jadłam placki owsiane :-). A! Co to za różowa sól?
To sól himalajska, najzdrowsza sól na świecie 😉 Przepis wrzucam właśnie.
Super, od dawna poszukuję przepisu na idealny beglutenowy chleb. Muszę koniecznie spróbować jak wyjdzie mi ten. Jak robisz zakwas, czy z zdrożdzami też by wyszedł ?
Myślę, że tak. Będzie bardziej nadmuchany po prostu czyli bardziej urośnie i zmieni odrobinę smak…
..ja też, ja też! Bardzo proszę… zapowiada się smakowicie 🙂
Pysznie brzmi. Ja też poproszę przepis na zakwas:)
Czy można pominąć wodę z kiszonych ogórków?
można, dałam ją włąsciwie dla smaku
Wyrzuciłam do kosza – te ogórki kompletnie zdominowały smak. Już sam zakwas jest kwaskowy, nie trzeba moim zdaniem doprawiać tymi ogórkami. Mój chleb wyszedł tez bardzo zbity, ale to pewnie „uroda” wszystkich chlebów bezglutenowych. No cóż, będę szukać dalej, albo poeksperymentuję jeszcze z tym przepisem. Pozdrawiam
Proponuję eksperymenty. Z chlebem trzeba popracować żeby był dobry. Wszystko zależy od dnia, produktów, piekarnika. U mnie smak z ogórków był super!
czemu chleb mi nie wyszedl,cos zrobilam zle….zakwas wyszedl cudny,ciasto ladnie roslo. noestety w piekarniku jakby oklaplo jest jak cienki placek,z zakalcem w srodku. i strasznie strasznie kwasny. pomocy!!! co zrobilam zle?
Czy odstał w foremce w cieple? Może piekarnik nastaw na niższą temperaturę. Nie zniechęcaj się, mi za pierwszym razem wyszedł niższy, a że kwaśny – zależy jak mocny był sok z ogórków. Można z niego zrezygnować oczywiście.
Mąka , mące nie równa. Ja użyłam ryżowej ze słodkiego ryżu, gryczana ekologiczna, jaglana też.
nie poddalam sie,zrobilam go ponownie.hmmm,na pewno w smaku jest lepszy,powiedzialabym nawet ze jest bardzo dobry.pyszna chrupiaca skorka..niestety w srodku znowu zbity,jakby surowy.a wlasnie…moze powinnam go dluzej piec?dzis pieklam go grubo ponad godzine w temp. okolo 170st. z termoobiegiem
za to musze powiedziec ze wczoraj ugotowalam na tym zakwasie zur- rodzina wniebowzieta.pyszny!!!
Trening czyni mistrza! Dodatkowo naprawdę wszystko ma znaczenie. Ostatnio zrobiłam z innej gryczanej i wyszedł kwaśny jak czort…
Witam.Czy taka mąka (mix mąk bezglutenowych) może być do upieczenia tego chleba?http://m.tesco.ie/mt/www.tesco.ie/groceries/Product/Details/?id=250304402
Możesz spróbować, nie dawaj kwasu z ogórków żeby nie było za kwaśne.
Jaka jest rola naczynia z woda w piekarniku? Czy forma z chlebem ma w nim stac? Mam malutki piekarnik wiec sie nie zmiesci i zastanawiam sie czy chlebek wyjdzie bez tego?
Chodzi o nawilżenie, możesz wsypać kostki lodu.
no ale co z tą wodą?ona ma stac osobno w piekarniku podczas całego pieczenia?
tak, niżej albo obok żeby chleb był „wilgotny” 🙂
Ludzie przepis na zakwas jest powyżej całej tej dyskusji
Wyszedł, wyszedł!! Pierwszy upieczony przeze mnie chlebek bezglutenowy, który jest zjadliwy. Przepyszny !!! Żałuję tylko że nie dodałam soku z ogórków, przestraszyłam się komentarzami, że będzie za kwaśny, a w moim chlebku akurat trochę kwaśnego smaku by się przydało. Następnym razem zdecydowanie dodam! Bardzo dziękuję za przepis!!!!!
Gratuluję! Prawda jest taka, że za każdym razem będzie odrobinę inny. To kwestia nastroju, produktów i pieczącego 🙂 Pozdrawiam ze śnieżnej krainy!
witaj 🙂 zrobiłam pierwszy raz chlebek… ładnie urósł, pięknie się upiekł… ale dla nas jest gorzki w smaku 🙁 Do tej pory jadaliśmy też własną produkcję, ale orkiszową, na zakwasie żytnim… smak tego chleba jest obłędny, do tego stopnia, że niemal od razu znika pół bochenka :-)… bezglutenowego nikt nie chce jest, bo ten gorzki smak mocno się wyczuwa i nawet grubo położona pasta nie jest w stanie tego „zabić”… czy to kwestia mąki jaglanej??? Kupiłam niby EKO 🙁
Witaj,
cudowny przepis. Cudowny zakwas. Rewelacja.
Jestem dopiero na początku drogi bezglutenowej.
Jeśli chodzi o sok z ogórków kiszonych to po prostu pasuje on tutaj obłędnie.
Chlebek można jeść zarówno na słono jak i na słodko.
Idę po kanapkę z miodem. Dziękuję za wstawienie tego przepisu:)
Cieszę się że Ci smakuje, trzeba eksperymentować, kuchnia jest miejscem kreacji !
Nie wyszedł. Przez 12 godzin urósł niewiele choć bąbelkował. Po upieczeniu nie można go było wyjąć z formy tak przywarł. Konsystencja bardzo kwaśnej kluchy. Tylko do wyrzucenia. Nie wiem co poszło nie tak. Zakwas miał przyjemny, kwaśny zapach (robiony na mące gryczanej). Moze proporcje nie te. Przyjęłam, że pojęcie kubek to 250 ml. Mam ten zakwas w lodówce ale chyba wyrzucę bo boję się z nim eksperymentować.
Twój kubek ma 200 czy 250 ml? Bardzo mnie interesuje ten chlebek. Najpierw muszę zrobić zakwas. Mam nadzieję, że wyjdzie. Pozdrawiam
około 250 ml, czekam na wieści i pozdrawiam
Maia
czy z tego przepisu wyjdzie mi w automacie do chleba?
Trzeba spróbować, nie mam takiego i jestem ciekawa. Daj znać 🙂
poproszę przepis na zakwas
Kliknij na słowo zakwas, powinno Cię przekierować albo w tagach zakwas 🙂
Czy zamiast maki jaglanej mozna dodać mąkę kukurydziana? -bo akurat mam
Powinno być dobrze. Podziel się wynikiem koniecznie!
Witam, a czym można zastąpić mąkę ryżową? Mój mąż ma nietolerancje na ryż i kukurydze więc takich muszę unikać.
Gryczany może zostać z domieszką mąki jaglanej. Magdaleno, pochwal się jak wyszło. Pozdrawiam, Maia
czy oliwe dajemy do wyrobienia ciasta, czy tylko do smarowania formy i chleba ?
Smaruję oliwą formę i wierzch ciasta. Można spokojnie zrezygnować z wody po ogórkach kiszonych. Miłego dnia, Maia
Wygląda smacznie 🙂 Czy jest na tyle wytrzymały, aby zrobić z niego kanapkę? Blogi z bezglutenowymi przepisami można dodać do bazy http://www.bazabezglutenu.pl.
Jest jak normalny chleb, średnio wyrośnięty. Dziękuję za info o bazie 🙂
Czy mogłabyś mi podać jakie wymiary ma Twoja keksówka :)? Bo mam dwie i nie wiem , która wykorzystać. Dzięki 😉
To staroć straszny, ma 26x13cm. Trzymam kciuki!!
Zakwas się udał, ale chlebek mało wyrósł na 1 cm, co zrobiłam nie tak? Można zrobić z podwójnej porcji żeby był wyższy?
Nie wystrzeli jakoś bardzo mocno ale powinien podrosnąć więcej…Nie wiem czy nie będzie za kwaśny jeśli dasz dwa razy więcej zakwasu. Spróbuj jeszcze raz i koniecznie posmakuj ciasto przed pieczeniem.
Nie zaczekałam na odpowiedź i zrobiłam z podwójnej porcji, rzeczywiście był kwaśnawy ale to chyba z powodu soku z ogórków, następnym razem nie dam. A gdybym dała podwójną porcję mąki a zakwasu 4 łyżki to by wyszło? Próbowała Pani kiedyś czy nie było takiej potrzeby? Jeżeli chodzi o fakt czy wyrosło to tym razem widać było jak rośnie, zarówno po zmieszaniu wszystkich składników jak i później na blaszce. Wyszedł trochę ubity, trzeba dalej próbować. Tak czy inaczej chleba prawie nie ma 🙂
Wodę z ogórków dałam bo akurat mąka była bardzo delikatna i zakwas nie był bardzo kwaśny. Można spokojnie pominąć a dać więcej zakwasu. Niestety w przypadku chlebów na zakwasie, trening czyni mistrza – więc proszę próbować i podzielić się jak wyszło. Przy okazji, nastawię swój 🙂
Bez wody z ogórków też wyszedł kwaśnawy chleb, spróbowałam sam zakwas i on
jest mocno kwaśny (może trzeba zrobić nowy). Dzisiaj wieczorem chciałam zarobić chleb: po kubku każdej z mąk, czy zakwasu może być mniej niż 4 łyżki do takiej ilości?
Zakwas jest kwaśny, możesz dodać dla równowagi syrop klonowy na przykład albo spróbować zrobić z połowy zakwasu. Wszystko kwestia mąk.
witam a piecze pani z termoobiegiem czy bez?
ostatnio z termoobiegiem, pozdrawiam
Maia
Robiłam już drugi raz. Zamiast mąki jaglanej dałam więcej ryżowe, a za drugim razem też trochę kukurydziane. Dałam czarnuszkę. Mnie pasuje ten ogórkowy posmak. Chlebek jest malutki. Ma to taki plus że można go zjeść szybko i nie trzeba mrozie.
Fajna modyfikacja, też lubię ogórkowy posmak. Jestem mistrzem małych porcji, lubię świeże jedzenie, niczego nie mrożę…
pozdrawiam i dziękuję za komentarz
Maia