Inne

Pyszny chleb na zakwasie – wolny od glutenu.

Gluten jest nie lada wyzwaniem dla organizmu. Jest pewnego rodzaju klejem, oblepiającym nasze jelita i uszkadzającym kosmki jelitowe.

Przez co pasaż jelitowy jest zaburzony, nie wspominając już o wchłanianiu.

Wszystko co naturalne zostało stworzone dla nas, by nas odżywiać. Co do tego nie mam wątpliwości. Niestety teraz, przez modyfikację zbóż, a w szczególności pszenicy glutenu w naszej diecie jest zdecydowanie za dużo. Pszenica stanowi wypełniacz wielu produktów, nawet takich, których byśmy o to nie podejrzewali.

Idąc tym tropem, ograniczam go, nie wykluczam całkowicie. Uwielbiam pęczak, orkisz i owies – które zawierają gluten. Trzeba wiedzieć co, kiedy i ile można zjeść. Oczywiście nie polecam ww osobom z silną nietolerancją czy celiakią.

Przewodnikiem po tych zawiłościach jest nasze ciało, trzeba się w nie wsłuchać i wszystko będzie jasne.

Proponuję upiec własny chleb na zakwasie bezglutenowym. Wybrałam mąki z wolnych od glutenu zbóż :jaglaną, ryżową i gryczaną.

Zakwas zrobiłam z tej ostatniej, w tym wypadku użyłam 7 dniowego.

Składniki:

1/2 kubka mąki jaglanej
1/2 kubka mąki gryczanej
1/2 kubka mąki ryżowej
do tego dodałam 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej – eksperymentalnie.
2/3 kubka ciepłej wody
1/3 kubka soku z ogórków kwaszonych (domowych)
1 łyżeczka różowej soli
4 łyżki zakwasu gryczanego
szczypta kuminu
szczypta czarnego pieprzu
gałązka świeżego rozmarynu
łyżka oliwy z oliwek
czarny sezam do posypania

 

Wszystkie składniki mieszam w misce, najlepiej drewnianą łyżką. Odstawiam miskę przykrytą ręcznikiem kuchennym w ciepłym miejscu na około 10-12h. Ja postawiłam na lekko ciepłym kaloryferze wieczorem.

Rano przekładam podrośnięte ciasto do wysmarowanej oliwą foremki, najwygodniej do keskówki. Ponownie nakrywam ściereczką lub ręcznikiem i odstawiam na kilka godzin w ciepłe miejsce. Jeśli czasu nam brakuje może to być godzina.

Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni, wstawiam naczynie żaroodporne wypełnione wodą.

Odkrywam keksówkę, smaruję delikatnie wierzch ciasta oliwą i posypuję czarnym sezamem.

Wstawiam do pieca na 15 minut, potem przykręcam do 200 stopni i piekę przez kolejne 30 minut.
Gorący chleb, studzę na kratce. Będzie najlepszy następnego dnia.

 

 

chleb_gluten_free

 

Jest wilgotny, więc przechowuję go w papierowej torbie owinięty ściereczką. Chociaż zazwyczaj nie ma co przechowywać, tak szybko znika!

Zioła można zmieniać, posypkę też. Kuchnia jest kreatywna, korzystajcie z tego.

69

  1. agnieszka

    a czy mogłabym prosić o podanie przepisu na zakwas?

    1. Maia Sobczak autorka

      Oczywiście, jest bardzo prosty 🙂

      1. Magdalena

        Ja też poproszę :))) Jak na razie słyszałam, że ciężko z nim 🙁 raczej, więc poproszę koniecznie ten bardzo prosty. Zawsze Ci się udaje?

      2. Katarzyna

        Ja też poproszę o przepis na zakwas.

      3. Anna

        czy moge prosic o przepis na zakwas? dziekuje

        1. Maia Sobczak autorka

          Aniu, kliknij na słowo zakwas powinno Cię przenieść na przepis. Pozdrawiam, Maia

  2. kasia

    moge prosic przepis na zakwas?

  3. anna

    ja też poproszę o przepis na zakwas;)

  4. ada

    witam, chcialabym zapytac, czy mozna zrobic chleb ewentualnie z samej maki gryczanej, ryzowej i jaglanej nie moge ze wzg na wysoki indeks glikemiczny, pozdr 🙂

  5. Monika

    JA tez chetnie poznam przepis na zakwas, dziekuje

  6. Magdalena

    BTW Owies nie zawiera glutenu, jest tylko zanieczyszczony glutenem, bo przetwarza się go na tych samych liniach produkcyjnych, co pszenicę i żyto, niemniej bezglutenowy owies kupić można i nie jest to owies odglutenizowany…

    1. Maia Sobczak autorka

      Zgadzam się, trudno dostać „czysty” więc wolę zaliczyć go do glutenowych po prostu.

  7. Roza

    A czy ja tez moge poprosic o przepis na zakwas?

    1. Anna

      Poprosze o przepis na zakwas 😀

      1. Maia Sobczak autorka

        Jest tu 🙂 Pozdrawiam, Maia

  8. Alina

    Poproszę przepis na zakwas.

  9. Bozena

    To gdzie ten przepis na zakwas? Nie mogę jeść chleba na drożdżach więc jestem bardzo zainteresowana tym przepisem. Do tej pory jadłam placki owsiane :-). A! Co to za różowa sól?

    1. Maia Sobczak autorka

      To sól himalajska, najzdrowsza sól na świecie 😉 Przepis wrzucam właśnie.

  10. Kaya

    Super, od dawna poszukuję przepisu na idealny beglutenowy chleb. Muszę koniecznie spróbować jak wyjdzie mi ten. Jak robisz zakwas, czy z zdrożdzami też by wyszedł ?

    1. Maia Sobczak autorka

      Myślę, że tak. Będzie bardziej nadmuchany po prostu czyli bardziej urośnie i zmieni odrobinę smak…

  11. Iga

    ..ja też, ja też! Bardzo proszę… zapowiada się smakowicie 🙂

  12. Magdalena

    Pysznie brzmi. Ja też poproszę przepis na zakwas:)

  13. Weronika

    Czy można pominąć wodę z kiszonych ogórków?

    1. Maia Sobczak autorka

      można, dałam ją włąsciwie dla smaku

      1. Diana

        Wyrzuciłam do kosza – te ogórki kompletnie zdominowały smak. Już sam zakwas jest kwaskowy, nie trzeba moim zdaniem doprawiać tymi ogórkami. Mój chleb wyszedł tez bardzo zbity, ale to pewnie „uroda” wszystkich chlebów bezglutenowych. No cóż, będę szukać dalej, albo poeksperymentuję jeszcze z tym przepisem. Pozdrawiam

        1. Maia Sobczak autorka

          Proponuję eksperymenty. Z chlebem trzeba popracować żeby był dobry. Wszystko zależy od dnia, produktów, piekarnika. U mnie smak z ogórków był super!

  14. marlena

    czemu chleb mi nie wyszedl,cos zrobilam zle….zakwas wyszedl cudny,ciasto ladnie roslo. noestety w piekarniku jakby oklaplo jest jak cienki placek,z zakalcem w srodku. i strasznie strasznie kwasny. pomocy!!! co zrobilam zle?

    1. Maia Sobczak autorka

      Czy odstał w foremce w cieple? Może piekarnik nastaw na niższą temperaturę. Nie zniechęcaj się, mi za pierwszym razem wyszedł niższy, a że kwaśny – zależy jak mocny był sok z ogórków. Można z niego zrezygnować oczywiście.
      Mąka , mące nie równa. Ja użyłam ryżowej ze słodkiego ryżu, gryczana ekologiczna, jaglana też.

  15. marlena

    nie poddalam sie,zrobilam go ponownie.hmmm,na pewno w smaku jest lepszy,powiedzialabym nawet ze jest bardzo dobry.pyszna chrupiaca skorka..niestety w srodku znowu zbity,jakby surowy.a wlasnie…moze powinnam go dluzej piec?dzis pieklam go grubo ponad godzine w temp. okolo 170st. z termoobiegiem

    za to musze powiedziec ze wczoraj ugotowalam na tym zakwasie zur- rodzina wniebowzieta.pyszny!!!

    1. Maia Sobczak autorka

      Trening czyni mistrza! Dodatkowo naprawdę wszystko ma znaczenie. Ostatnio zrobiłam z innej gryczanej i wyszedł kwaśny jak czort…

    1. Maia Sobczak autorka

      Możesz spróbować, nie dawaj kwasu z ogórków żeby nie było za kwaśne.

  16. Asia

    Jaka jest rola naczynia z woda w piekarniku? Czy forma z chlebem ma w nim stac? Mam malutki piekarnik wiec sie nie zmiesci i zastanawiam sie czy chlebek wyjdzie bez tego?

    1. Maia Sobczak autorka

      Chodzi o nawilżenie, możesz wsypać kostki lodu.

      1. Agnieszka

        no ale co z tą wodą?ona ma stac osobno w piekarniku podczas całego pieczenia?

        1. Maia Sobczak autorka

          tak, niżej albo obok żeby chleb był „wilgotny” 🙂

  17. maggi

    Ludzie przepis na zakwas jest powyżej całej tej dyskusji

  18. Marta

    Wyszedł, wyszedł!! Pierwszy upieczony przeze mnie chlebek bezglutenowy, który jest zjadliwy. Przepyszny !!! Żałuję tylko że nie dodałam soku z ogórków, przestraszyłam się komentarzami, że będzie za kwaśny, a w moim chlebku akurat trochę kwaśnego smaku by się przydało. Następnym razem zdecydowanie dodam! Bardzo dziękuję za przepis!!!!!

    1. Maia Sobczak autorka

      Gratuluję! Prawda jest taka, że za każdym razem będzie odrobinę inny. To kwestia nastroju, produktów i pieczącego 🙂 Pozdrawiam ze śnieżnej krainy!

  19. Małgosia

    witaj 🙂 zrobiłam pierwszy raz chlebek… ładnie urósł, pięknie się upiekł… ale dla nas jest gorzki w smaku 🙁 Do tej pory jadaliśmy też własną produkcję, ale orkiszową, na zakwasie żytnim… smak tego chleba jest obłędny, do tego stopnia, że niemal od razu znika pół bochenka :-)… bezglutenowego nikt nie chce jest, bo ten gorzki smak mocno się wyczuwa i nawet grubo położona pasta nie jest w stanie tego „zabić”… czy to kwestia mąki jaglanej??? Kupiłam niby EKO 🙁

  20. Urszula

    Witaj,

    cudowny przepis. Cudowny zakwas. Rewelacja.
    Jestem dopiero na początku drogi bezglutenowej.
    Jeśli chodzi o sok z ogórków kiszonych to po prostu pasuje on tutaj obłędnie.
    Chlebek można jeść zarówno na słono jak i na słodko.
    Idę po kanapkę z miodem. Dziękuję za wstawienie tego przepisu:)

    1. Maia Sobczak autorka

      Cieszę się że Ci smakuje, trzeba eksperymentować, kuchnia jest miejscem kreacji !

  21. Anna

    Nie wyszedł. Przez 12 godzin urósł niewiele choć bąbelkował. Po upieczeniu nie można go było wyjąć z formy tak przywarł. Konsystencja bardzo kwaśnej kluchy. Tylko do wyrzucenia. Nie wiem co poszło nie tak. Zakwas miał przyjemny, kwaśny zapach (robiony na mące gryczanej). Moze proporcje nie te. Przyjęłam, że pojęcie kubek to 250 ml. Mam ten zakwas w lodówce ale chyba wyrzucę bo boję się z nim eksperymentować.

  22. Ania

    Twój kubek ma 200 czy 250 ml? Bardzo mnie interesuje ten chlebek. Najpierw muszę zrobić zakwas. Mam nadzieję, że wyjdzie. Pozdrawiam

    1. Maia Sobczak autorka

      około 250 ml, czekam na wieści i pozdrawiam

      Maia

  23. Aneta

    czy z tego przepisu wyjdzie mi w automacie do chleba?

    1. Maia Sobczak autorka

      Trzeba spróbować, nie mam takiego i jestem ciekawa. Daj znać 🙂

  24. MONIKA

    poproszę przepis na zakwas

    1. Maia Sobczak autorka

      Kliknij na słowo zakwas, powinno Cię przekierować albo w tagach zakwas 🙂

  25. Magda

    Czy zamiast maki jaglanej mozna dodać mąkę kukurydziana? -bo akurat mam

    1. Maia Sobczak autorka

      Powinno być dobrze. Podziel się wynikiem koniecznie!

  26. Magdalena

    Witam, a czym można zastąpić mąkę ryżową? Mój mąż ma nietolerancje na ryż i kukurydze więc takich muszę unikać.

    1. Maia Sobczak autorka

      Gryczany może zostać z domieszką mąki jaglanej. Magdaleno, pochwal się jak wyszło. Pozdrawiam, Maia

  27. anna

    czy oliwe dajemy do wyrobienia ciasta, czy tylko do smarowania formy i chleba ?

    1. Maia Sobczak autorka

      Smaruję oliwą formę i wierzch ciasta. Można spokojnie zrezygnować z wody po ogórkach kiszonych. Miłego dnia, Maia

    1. Maia Sobczak autorka

      Jest jak normalny chleb, średnio wyrośnięty. Dziękuję za info o bazie 🙂

  28. Karolina

    Czy mogłabyś mi podać jakie wymiary ma Twoja keksówka :)? Bo mam dwie i nie wiem , która wykorzystać. Dzięki 😉

    1. Maia Sobczak autorka

      To staroć straszny, ma 26x13cm. Trzymam kciuki!!

  29. Izabela

    Zakwas się udał, ale chlebek mało wyrósł na 1 cm, co zrobiłam nie tak? Można zrobić z podwójnej porcji żeby był wyższy?

    1. Maia Sobczak autorka

      Nie wystrzeli jakoś bardzo mocno ale powinien podrosnąć więcej…Nie wiem czy nie będzie za kwaśny jeśli dasz dwa razy więcej zakwasu. Spróbuj jeszcze raz i koniecznie posmakuj ciasto przed pieczeniem.

  30. Izabela

    Nie zaczekałam na odpowiedź i zrobiłam z podwójnej porcji, rzeczywiście był kwaśnawy ale to chyba z powodu soku z ogórków, następnym razem nie dam. A gdybym dała podwójną porcję mąki a zakwasu 4 łyżki to by wyszło? Próbowała Pani kiedyś czy nie było takiej potrzeby? Jeżeli chodzi o fakt czy wyrosło to tym razem widać było jak rośnie, zarówno po zmieszaniu wszystkich składników jak i później na blaszce. Wyszedł trochę ubity, trzeba dalej próbować. Tak czy inaczej chleba prawie nie ma 🙂

    1. Maia Sobczak autorka

      Wodę z ogórków dałam bo akurat mąka była bardzo delikatna i zakwas nie był bardzo kwaśny. Można spokojnie pominąć a dać więcej zakwasu. Niestety w przypadku chlebów na zakwasie, trening czyni mistrza – więc proszę próbować i podzielić się jak wyszło. Przy okazji, nastawię swój 🙂

  31. Izabela

    Bez wody z ogórków też wyszedł kwaśnawy chleb, spróbowałam sam zakwas i on
    jest mocno kwaśny (może trzeba zrobić nowy). Dzisiaj wieczorem chciałam zarobić chleb: po kubku każdej z mąk, czy zakwasu może być mniej niż 4 łyżki do takiej ilości?

    1. Maia Sobczak autorka

      Zakwas jest kwaśny, możesz dodać dla równowagi syrop klonowy na przykład albo spróbować zrobić z połowy zakwasu. Wszystko kwestia mąk.

  32. Joanna

    witam a piecze pani z termoobiegiem czy bez?

    1. Maia Sobczak autorka

      ostatnio z termoobiegiem, pozdrawiam
      Maia

  33. Różanecznik

    Robiłam już drugi raz. Zamiast mąki jaglanej dałam więcej ryżowe, a za drugim razem też trochę kukurydziane. Dałam czarnuszkę. Mnie pasuje ten ogórkowy posmak. Chlebek jest malutki. Ma to taki plus że można go zjeść szybko i nie trzeba mrozie.

    1. Maia Sobczak autorka

      Fajna modyfikacja, też lubię ogórkowy posmak. Jestem mistrzem małych porcji, lubię świeże jedzenie, niczego nie mrożę…
      pozdrawiam i dziękuję za komentarz

      Maia