Nic tak dobrze nie nastraja jak pysznie rozpoczęty dzień. Dziś jest naprawdę pięknie, słońce zupełnie się nie oszczędza i dopieszcza od rana, aż się chce wyskoczyć z łóżka i pognać w nieznane przez zroszoną trawę. Tak też zrobiłam, nie czekając długo wskoczyłam w wygodne buty i z moją kudłatą Radochą pobiegłyśmy podziwiać jak słońce odbija się w kroplach rosy. Woda ma niesamowitą energię, przyciąga wszystko co żyje, karmi, wzmacnia i pobudza do działania. W głowie wirują wspomnienia, poranki, lazurowe fale, szum oceanu i wolność tych, co smakują wody z największym zaangażowaniem.
Nad łąkami, nisko wisiała jeszcze poranna mgła w której buszowały ciepłe i przyjemnie żółte promienie. Chwila, za którą można oddać garść innych, tych całkiem niechcianych lub zbyt zwykłych żeby się nimi zachwycać.
Było tak brzoskwiniowo, delikatnie, jasno, nadal zielono, soczyście i niesamowicie że postanowiła przenieść szczyptę tego piękna do domu.
Wyobrażam sobie Marka z Water&Wine i jego poranki w rozświetlonym słońcem ogrodzie, wypełnionym po brzegi jedzeniem wyhodowanym z miłością. On tam a ja w swojej rzeczywistości dzielimy podobne zachwyty.
Co powiesz na proste, soczyste, brzoskwiniowe śniadanie?
2 słoneczne brzoskwinie
łyżeczka lub dwie masła klarowanego
gałązka rozmarynu
szczypta wędzonej soli
szczypta świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
kawałek kukurydzianej bułki
Bułkę kukurydzianą kroję na dość cienkie kawałki.
Brzoskwinie kroję na uśmiechnięte kawałki. Na patelni rozgrzewam gałązkę rozmarynu, masło klarowane, kawałki brzoskwini z dodatkiem pieprzu i odrobiny soli. Podsmażam ją na dość wysokim ogniu tylko tyle żeby się zarumieniła i złamała, w żadnym wypadku nie może się rozpadać. Delikatnie wyciągam z patelni rozmaryn i kawałki brzoskwini, przesmażam w tym smaku kawałki bułki kukurydzianej.
Podaję ciepłe, pachnące i zachwycające tosty z odrobiną słońca, rosy i smaku zieleni.
Tu zaserwowałam z kompotem brzoskwiniowym z tymiankiem, podobnie wypełniony słońcem i dobrą energią.
Pięknego dnia!
Przepis inspirowany kampanią „Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli”
Zobacz jeszcze