Desery

Orkiszowe, słodkie paluszki z sezamem – hit Hugisława.

Tak się pięknie wydarzyło, że zaraziłam Hugisława miłością do kuchni. Razem mieszamy, kroimy, wałkujemy i dodajemy szczypty zapachów z podróży. Jest moim wsparciem i inspiracją, bez niego nie stworzyłabym tylu przepisów, modyfikowanych pod delikatne zmysły tego wrażliwego urwisa.

 

Mis_waski

 

 

W dzieciach jest dużo ognia ale i powietrza, szczególnie chłopcy z racji na swoją cieplejszą naturę są głośniejsi, szybsi i bardziej niecierpliwi. Jedzeniem można tą naturalną tendencję delikatnie wyciszać lub wręcz przeciwnie – codziennie ją podbijać i doprowadzać do wrzenia. To również stąd, z nieporozumień codziennej diety biorą się „niegrzeczne” dzieci.

Tak naprawdę dzieci szybko reagują na zmiany, niekiedy odnoszę wrażenie że wręcz przesadnie – wynika to zapewne z ich delikatności i wrażliwości.  Najczęściej przyklejają się do nich dolegliwości związane ze słabością układu trawiennego co w konsekwencji przenosi się na górne drogi oddechowe i/lub na kłopoty z nietolerancjami czy alergiami.

Mądra kuchnia młodych smakoszy jest bardzo wymagająca. Często w niewielkiej ilości trzeba spakować wiele, pięknie podać a w dodatku liczyć na przychylność smakującego. Dzieci lubią słodki smak, to też bardzo naturalne że tego smaku szukają. Słodki to nie tylko cukier, ten smak ukrywa się w migdałach, sezamie, suszonych owocach i innych fajnych, naturalnych produktach. Jest bardzo odżywczy, buduje młode, szybko rozwijające się ciała – a więc jest, jak się okazuje niezbędny.

Proponuję na dziś domowe paluszki z dodatkiem masła migdałowego, sezamu i dobrej mąki orkiszowej. Dodaję do nich w sezonie jesienno-zimowym korzenne przyprawy i pozwalam ich zjeść ile tylko dusza zapragnie. Robimy je razem, w ramach pielęgnowania wspólnej, kuchennej miłości. Warto spróbować!

 

 

paluszki_2

 

 

Na porządną garść paluszków:

5 łyżek mąki orkiszowej typ 750

pół łyżeczki gorzkiego kakao

4 łyżki cukru brązowego trzcinowego lub kokosowego

2 łyżki oleju kokosowego

1 łyżka masła migdałowego

łyżka białego sezamu

1/4 szklanki mleka migdałowego

duża szczypta przyprawy do piernika

szczypta soli różanej lub różowej

Wszystkie składniki mieszam w misce i wyrabiam ciasto. Oddzielam niewielkie kawałki i wałkuję dość cienkie wałeczki. Układam równo na papierze do pieczenia i wstawiam do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Piekę 15 minut, aż się pięknie zarumienią i wystawiam do przestudzenia.

 

 

Good Luck!

paluszki_1

9

  1. Aa

    Witam. Czy mozna czyms zastapic maslo migdalowe ??

    1. Maia Sobczak autorka

      Można, każdym masłem orzechowym albo tahiną. Jak nie masz, dodaj więcej oleju kokosowego albo w wersji wege masła klarowanego po prostu. Z masłem pyszne 😉

  2. Magdalena

    Już drugą rzecz robię – świetne, szybkie i proste przepisy. 🙂

    1. Maia Sobczak autorka

      Dzięki!!!

  3. Daga

    Czy zamiast mleka migdałowego mogę dać ryżowe?

    1. Maia Sobczak autorka

      oczywiście!!! Miłego dnia

      Maia

  4. Anna

    Mi wyszło rzadkie ciasto … nie dałam tylko masła migdałowego

  5. Iga

    Super paluszki! Moim córkom bardzo smakują. Jedynie dałam więcej mąki, bo ciasto było zbyt płynne i lepkie.

    1. Maia Sobczak autorka

      Bardzo dobrze, każda mąka inaczej reaguje. Bardzo się cieszę 🙂