Desery

Truskawka z czekoladą

Pojawiły się już polskie truskawki. Kupiłam trochę żeby zaspokoić tęsknotę za latem.

Zjedliśmy z poranną jaglanką. Kilka sztuk zostało i wodziło za mną powłóczystym, truskawkowym spojrzeniem. O nie! Nie zmarnują się na pewno!

Poczęstuję je gorzką czekoladą. Poczekają w tym czekoladowym stanie na moich chłopaków!

Czekoladowo-truskawkowa rozpusta. Dodam odrobinę cukru muscovado nierafinowanego, bardzo brązowego cukru o dużej zawartości melasy. Jako jedyny cukier zamieszkuje moją szufladę. Jeśli cokolwiek słodzić to właśnie nim.

Ciemny i klejący zwiera żelazo, magnez, potas, fosfor i wapń.

 

 

Przygotowuję:

 

10 truskawek
2 łyżki śmietanki kokosowej
cukier muscovado 1/4 łyżeczki lub po prostu szczypta
3 łyżki 100% kakao
szczyptę cynamonu
szczyptę kardamonu
kilka kropli pomarańczy/wanilii naturalnej

 

Śmietankę podgrzewam w rondelku, dodaję cukier muscovado, szczyptę cynamonu, kardamonu, kilka kropli pomarańczy lub wanilii naturalnej i 4 łyżki kakao. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam na chwilę do ostygnięcia.

Umyte truskawki zanurzam delikatnie w jeszcze ciepłej czekoladzie. Odkładam na przygotowane miseczki do całkowitego zastygnięcia.

 

Nieziemsko pyszne i przy tym zdrowe!

 

 

 

truskawka_czekolada

0