Jest upiornie gorąco od trzech dni. Myślę tylko o hamaku, miłej lekturze i delikatnym jedzeniu.
Oczami wyobraźni widzę słońce przebijające się przez zielone liście starej brzozy. Delikatny szum wiatru, śpiew ptaków i ….ogórki.
Mocno zielone, pachnące i ochładzające. Po prostu idealne na lato!
Orzeźwiające, nawilżające i słodkie. Ogórki korzystnie działają na żołądek, jelito grube, serce i Śledzionę. Nawilżają płuca, gaszą pragnienie, neutralizują toksyny, oczyszczają skórę i krew. Są moczopędne, więc polecam przy opuchliznach czy zapaleniach układu moczowego. Dobrze umytego ogórka można spokojnie serwować ze skórką, co wzmacnia jego działanie.
Zrobię lekki, pachnący i bardzo letni obiad. Zielony ryż z ogórkiem i czarnym pieprzem.
Przyda się:
szklanka ryżu basmati
1/4 łyżeczki oleju kokosowego
2 plasterki świeżego imbiru
3 duże ogórki (krótkie)
świeżo mielony czarny pieprz
1/2 szklanki mleka ryżowego z migdałem
2 łyżki sosu sojowego Tamari
kozieradka szczypta
świeża mięta 5-6 listków
pomarańcza kilka kropli do smaku
Do garnka dodaję odrobinę oleju kokosowy. Ryż płuczę na gęstym sicie, wrzucam do garnka i podprażam przez chwilę. Następnie dodaję 2 niewielkie plasterki świeżego imbiru i zalewam 2 szklankami wody. Gotuję aż ryż wchłonie w większości wodę, odstawiam na chwilę pod przykryciem.
Wyjmuję z ryżu imbir, dodaję sos sojowy, kilka kropli pomarańczy, szczyptę kozieradki, starte na grubych oczkach ogórki, mleko ryżowe z migdałami, świeżo mielony czarny pieprz i pokrojoną miętę. Jeśli nie jest dostatecznie słone i ostre, mogę dodać najpierw pieprz a potem trochę sosu sojowego do smaku.
Letnia zielona pokusa. Ale pyszna!!
Przepis ukazał się na łamach Kuchni Zwierciadła.
Zobacz jeszcze