Risotto z szarą pieczarką.

piątek, Marzec 15, 2013

Szara pieczarka utuliła doskonale aromatyczny ryż. Natka pietruszki była niezbędnym dopełnieniem całości.

Może być na mały albo większy głód. Użyłam złotego basmati, świetnie wpływa na śledzionę, jest lekkostrawny i odżywczy.

risotto_pieczarka

 

Co będzie potrzebne:

szklanka złotego ryżu basmati
1/2 łyżeczki oleju kokosowego
1 duża czerwona cebula
250 gram szarej pieczarki eko
1 ząbek czosnku
garść natki pietruszki
świeżo mielony pieprz kolorowy
szczypta różowej soli
szczypta kozieradki
4 łyżki sosu sojowego Tamari
2 łyżki oleju sezamowego – ewentualnie

 

Ryż przesypuję na gęste sito i płuczę dokładnie. Do garnka wkładam 1/2 łyżeczki oleju kokosowego i przepłukany ryż. Prażę chwilę, dodaję odrobinę pieprzu i dolewam 2 szklanki wody. Gotuję ryż aż wchłonie wodę, następnie odstawiam pod przykryciem.
Na rozgrzaną patelnię wrzucam pokrojoną cebule i czosnek, dodaję szczyptę kolorowego pieprzu i odrobinę różowej soli. Smażę bez tłuszczu, co jakiś czas mieszając.
Kroję natkę pietruszki i dokładam na patelnię. Potem szczypta kozieradki i pokrojone szare pieczarki.
Chwilę smażę i dokładam ugotowany ryż, zestawiam z ognia.
Jeśli całość jest sucha dolewam 2 łyżki oleju sezamowego i na koniec 4 łyżki sosu sojowego Tamari.

 

Szare pieczarki są tu niezastąpione !

0 komentarzy | Dodaj swój komentarz

Adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są wymagane.