Desery

Kutia w wersji orkiszowej

Świętami pachnąca kutia w wersji orkiszowej.

 

1 szklanka ziaren orkiszu
1,5 szklanki maku
migdały w płatkach szklanka
1/2 szklanki orzechów włoskich
10 daktyli
3 suszone figi
1/2 szklanki rodzynek
wanilia
masło orzechowe 2 łyżki

Ziarno orkiszu namoczyć (12h), odlać wodę i zagotować w świeżej.
Mak namoczyć przez 8h, potem wypłukać i zagotować.
Owoce suszone pokroić i zalać ciepłą wodą.
Do naczynia żaroodpornego wsypać ugotowany orkisz, dodać mak – część maku można zmielić a część dodać nie mielony.
Potem dodać suszone owoce razem z wodą, rozdrobnione w ręku orzechy i płatki migdałów.
Na koniec kilka kropli naturalnej wanilii i wszystko dokładnie wymieszać.
Ja wstawiłam kutię pod przykryciem na 15 minut do nagrzanego piekarnika, żeby się „przegryzła”.
Teraz czeka już na serdecznych gości.

 

kutia_swieta_2

0