Pasztet z czerwonej soczewicy. Może być również w wersji wegańskiej.
Co będzie potrzebne:
1 szklanka czerwonej soczewicy ( namoczyć na noc, potem przepłukać świeżą wodą)
10 pieczarek
3 marchewki
4 ząbki czosnku
2 cebule
łyżka siemienia lnianego, 2 garście pestek z dyni
przyprawy: majeranek, estragon, lubczyk, oregano, kumin/kmin rzymski, szczypta chili, sól, pieprz, kurkuma
sos sojowy tamari lub shoyu
świeża natka pietruszki
oliwa z oliwek lub olej sezamowy
2 jajka, najlepiej zielononóżki kuropatwianej lub od kur z wolnego wybiegu eko – jeśli je tolerujemy i chcemy żeby pasztet był twardszy.
Przepłukaną czerwoną soczewicę gotuję w 3 szklankach wody z dodatkiem szczypty soli, estragonu i lubczyku. Czekam aż się rozgotuje i wchłonie całą wodę.
W międzyczasie na dużej suchej patelni podsmażam pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodaję przypraw : pieprz, kumin, majeranek, estragon, lubczyk, oregano, chili.
Przykrywam pokrywką żeby się nie przypaliło.
Dodaję szczyptę soli morskiej/różowej lub kamiennej i podlewam odrobiną zimnej wody (może być kieliszek).
Po chwili dodaję pokrojoną natkę pietruszki i mieszam.
Po minucie dodaję szczyptę kurkumy.
Nastawiam piekarnik na około 180-200 stopni na „wiatrak z opiekaniem z góry i z dołu”.
Myję i obieram pieczarki, marchew. Ścieram je na tarce na „grubych oczkach” i dorzucam na patelnię mieszając.
Wsypuję łyżkę siemienia lnianego i 2 garście pestek z dyni.
Dolewam oliwy lub oleju sezamowego około 5-6 łyżek. Zdejmuję patelnię z ognia.
Jeśli chcę jajka to jest dobry moment na ich dodanie.
Ponownie doprawiam świeżym pieprzem (szczyptą) – mieszam.
Na koniec dodaję kieliszek sosu sojowego i całość mieszam z ugotowaną soczewicą.
Przekładam do dwóch keksówek, osobiście używam papier do pieczenia – wykładam formy i przekładam pasztet.
Układam go ładnie, wygładzam powierzchnię i wstawiam do rozgrzanego piecyka na około 40 minut.
Podaję na ciepło lub zimno. Pysznie smakuje z chrzanem.
Bon Appetit!
Zobacz jeszcze
a czy ten pasztet można zamrozić?
jeszcze jedno pytanie jak z przyprawami ? Jakie ilości dodać?