Dania główne

Makaron żytni z pomidorami

Makaron razowy żytni z czerwonym sosem i suszonymi pomidorami.

Żyto działa na wątrobę, śledzionę, trzustkę, usuwa wilgoć.
Jest niezastąpione w zimnych porach roku ponieważ wzmacnia i poprawia odporność.

To remedium na migrenowe bóle głowy.

makaron_pomidory

 

Co nam się przyda:

makaron żytni razowy
ząbek czosnku
1 cebula czerwona
pieprz
estragon, oregano, lubczyk
szczypta różowej soli
szczypta kurkumy
natka pietruszki
suszone pomidory
pulpa pomidorowa 1,5 szklanki
odrobinę oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego (na zimno)

Makaron gotujemy tak żeby był al dente.

Przygotowujemy sos:

ząbek czosnku i cebulę kroimy i wrzucamy do rondelka.

Dodajemy po kolei estragon, oregano, lubczyk i trochę świeżo zmielonego pieprzu. Chwilę podsmażamy, dodajemy szczyptę soli i mieszamy.

Po 2-3 minutach dodaj pulpę pomidorową, pokrojoną natkę pietruszki i 5 pokrojonych suszonych pomidorów.

Po 3 minutach dodaj szczyptę kurkumy.

Jeśli chcesz dodać oliwę z oliwek – teraz jest dobry moment, jeśli olej słonecznikowy dodaję łyżeczkę bezpośrednio na talerz.

 

Smacznego!

0