Pęczak jęczmienny to jedna z moich ulubionych kasz. Lubię jego teksturę i lekko orzechowy smak.
Można z niego wyczarować kolorowe i wzmacniające dania łagodzące objawy gorąca.
Tu w wersji z grubym szczypiorem, avocado i jabłkiem.
Co będzie potrzebne:
1 por
1/2 avocado
1/2 szklanka pęczaku
1/2 kwaśnego jabłka
1 ząbek czosnku
czarnuszka, kolorowy pieprz, szczypta soli
kurkuma, tymianek, majeranek
łyżeczka sosu sojowego
koperek
szczypiorek
Opłukany pęczak gotuję w proporcji 1 do 1,5. Będzie gotowy jak wchłonie całą wodę i pod przykryciem poczeka jeszcze chwilę na swoją kolej.
Na patelnię wrzucam pokrojony ząbek czosnku, posiekanego pora, szczyptę pieprzu, szczyptę tymianku, majeranku, czarnuszki i przykrywam przykrywką.
Po około 2-3 minutach, dodaję szczyptę soli i mieszam.
Obieram kwaśne jabłko, ucieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do podduszonego pora energicznie mieszając.
Następnie szczypta kurkumy i 1/2 kieliszka gorącej wody.
1/2 avocado obieram ze skórki i pokrojone w kostkę dodaję do całości ciągle mieszając.
Teraz przyszedł czas na pęczak!
Dodaję go warzyw na patelni i chwilę mieszam. Można dodać łyżkę oliwy z oliwek lub oleju lnianego i zestawić z ognia.
Dekoruję pokrojonym grubym szczypiorem, koperkiem i na samym końcu dodaję łyżeczkę sosu sojowego shoyu koniecznie z aspergillus oryzae!
Zobacz jeszcze
danie łagodzące objawy gorąca , SUPER
dziękuję 🙂
muszę koniecznie wypróbować
pozdrowienia ślę
Ale podobno kurkumina nie rozpuszcza się w wodzie, tylko w tłuszczach, więc należałoby chyba dodać jeszcze olej albo tłustą zagrychę :). To by znacznie podniosło przyswajalność i dobroczynne działanie.
Masz zupełną rację, dodaję olej sezamowy do swojego szota…niestety moi Panowie nie są w stanie przełknąć takiej wersji, uznałam, że lepiej bez niż wcale.
Dodam w opcjach we wpisie, dzięki, że piszesz!
Pozdrawiam,
Maia