Rano na wzmocnienie ciepła owsianka z prażonymi pestkami dyni i jagodami goji.
Pestki dyni są źródłem tłuszczów nienasyconych, zapewniających dopływ energii ale też wpływają na prawidłowe działanie tarczycy i nadnerczy wzmacniając tym samym odporność organizmu.
składniki:
pestki z dyni garść
1 jabłko
garść owoców goji
łyżka utartego siemienia lnianego
szczypta cynamonu i kardamonu
szklanka płatków owsianych
szklanka zimnej wody
kilka kropli wyciśniętego soku z pomarańczy
kieliszek gorącej wody
Pestki z dyni wrzucić do garnka i podprażyć na małym ogniu.
Po chwili dodać garść jagód goji, pokrojone jabłko, łyżkę utartego siemienia lnianego, szczyptę cynamonu i zamieszać.
Jak już się chwilkę wszystko poddusi, dodać szczyptę kardamonu i szklankę płatków owsianych. Następnie szklankę wody, mieszając powoli.
Kiedy płatki już „nabiorą” wody, wyciskam kilka kropli pomarańczy.
Na koniec dodaję kieliszek gorącej wody.
Do owsianki można dodać odrobinę konfitury śliwkowej.
Zobacz jeszcze
uwielbiam owsiankę :), ja zazwyczaj robię ją z mlekiem i dodaje jabłko i banan,ale ten przepis z chęcią wypróbuje, tylko gdzie można dostać jagody goji? 🙂
Najlepiej w sklepie ze zdrową żywnością, można też przez internet.
Owsianka pyszna ! Fantastycznie sprawdza sie sok z pomaranczy, dynia lekko chrupie pod zebami 🙂 Tylko jedną rzecz zmodyfikowalam – dodalam lyzke miodu. Jablka same w sobie mialam pod reka akurat kwaskowate wiec trzeba bylo oslodzic 🙂 Przepis rewelacja !
Oooo to bosko słyszeć! Pięknego dnia 🙂