Zielona pasta ze słonecznika czyli słonecznik kocha rukolę.
Pestki słonecznika nawilżają jelita, wzmacniają Qi, korzystnie wpływają na śledzionę i są po prostu pyszne.
Pasta smakuje z razową grzanką i ogórkiem lub burakiem kiszonym.
Co będzie potrzebne:
200 gram pestek słonecznika
garść rukoli
1 mała cebula
1/2 jabłka
łyżka soku z jabłek
łyżka sosu sojowego tamari
świeżo mielony pieprz
szczypta majeranku
3 łyżki oleju rydzowego
3 krople cytryny
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Pokrojoną połówkę jabłka podprażyć na drugiej patelni, dodać pokrojoną cebulę, świeżo mielony pieprz, szczyptę majeranku i razem udusić.
Do wysokiego naczynia wycisnąć kilka kropli cytryny, wrzucić garść świeżej rukoli.
Odczekać chwilę i dodać łyżkę soku jabłkowego , uprażone pestki słonecznika, 3 łyżki oleju rydzowego, uduszoną cebulę z jabłkiem i wszystko razem zmiksować na jednolitą masę blenderem.
Dodać łyżkę sosu sojowego i zamieszać jeszcze raz.
Podawać z uśmiechem na razowej grzance!
Zobacz jeszcze
Witam, czym można zastąpić olej rydzowy? Nie mam takowego i raczej możliwości zakupu też nie?
Pozdrawiam 🙂
Może być słonecznikowy, taki z małej toczni albo jasny sezamowy lub delikatna oliwa z oliwek. Pozdrawiam, Maia
Wygląda bardzo zachęcająco, ale brakuje mi oleju ryżowego:-( Czy można go zastąpić innym ? Jakim najlepiej? Pzdr. 🙂
Cześć, to jest rydzowy olej czyli z lnianki. Może być każdy dobry olej o delikatnym smaku. Maia