Desery

babeczka z czekoladowo-jaglanego musu

Pachnąca babeczka z czekoladowo-jaglanego musu.

Słodka, choć nie widziała cukru.

Podałam z malinową, kwaśną konfiturą domową. Naprawdę pyszne połączenie.

Polecam łasuchom, można zjeść nawet 5 sztuk bez wyrzutów sumienia!Nie zostało już nic, no może zapach w kuchni.

babeczka_jaglano_czekoladowa-scaled

 

Co się przyda:

ugotowana kasza jaglana
3 łyżeczki kakao bez cukru (98%)
1/3 szklanki mleka migdałowego
2 daktyle suszone
1 figa suszona
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
szczypta różowej soli
kilka kropli pomarańczy
Daktyle i migdały zalewam na kilka chwil ciepłą wodą.
Do wysokiego pojemnika wsypuję 3 łyżeczki kakao, 2 czubate łyżki ugotowanej kaszy jaglanej, namoczone daktyle i figę, 1/3 szklanki mleka migdałowego, szczyptę cynamonu, kardamonu i różowej soli. Blenduję na jednolitą masę około 3 minuty, w trakcie gęstnieje. Na koniec dodaję kilka kropli pomarańczy i jeszcze raz mieszam.

Można wykorzystać papilotki, choć najlepiej silikonowe foremki do babeczek. Napełniam czubato i wstawiam do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut.

Bosko smakuje z kwaskową konfiturą domową. Można wypełnić nią ten miły dołeczek na środku 🙂

9

  1. Ania

    czesc,
    wygląda apetycznie 🙂
    na ile babeczek jest podany przepis?

    1. Maia Sobczak autorka

      Starczyło na 4 sztuki, lubię małe formy 🙂

  2. Karolina

    Witam 🙂 a ile kaszy?

    1. Maia Sobczak autorka

      3 czubate łyżki, pozdrawiam Maia

  3. Katka

    Kilka kropel soku czy esencji z pomaranczy?

    1. Maia Sobczak autorka

      soku wystarczy, możesz dać esencji oczywiście. Tu jest to nie wyczuwalne w smaku. Pozdrawiam,

      Maia

  4. Magda

    Mam pytanie, a mleko migdałowe to kupne czy może być robione przez siebie?

  5. Anita

    Hej! 🙂 Czy mogą być świeże daktyle?

    1. Maia Sobczak autorka

      myślę że tak, ciekawa jestem jak wyjdzie. Napisz koniecznie 🙂