Delikatny mus z kaszy jaglanej, świeżego ananasa i figi. Wprost niesamowity, słodki i jednocześnie zdrowy !
Zjadłam sporą porcję, choć miałam nie lada konkurencję.
Jest jeszcze zimno, choć już wiosna więc podprażyłam kaszę jaglaną przed ugotowaniem i dodałam na rozgrzewkę kardamonu….mmmm było pyszne.
Co będzie potrzebne:
1/4 ananasa świeżego
2 suszone śliwki
szczypta kardamonu
1 świeża figa
1 i 1/2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
kilka kropli cytryny
kieliszek ciepłej wody
Ananasa obieram, kroję i wrzucam do wysokiego pojemnika.
Wciskam kilka kropli cytryny, kieliszek ciepłej wody i blenduję dokładnie. Dodaję 2 suszone śliwki, kaszę jaglaną, szczyptę kardamonu i odrobinę wody. Teraz blenduję dokładnie około 10-15 minut aż masa zrobi się jednolita, kremowa i delikatna.
Przekładam mus do kieliszka lub niewielkiej miseczki, dekoruję wydrążoną świeżą figą i już jest naprawdę różowo!
Zobacz jeszcze
czy w przepisie na mus, w liście składników chodzi o 1 i 1/2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej?na pewno łyżki?
Tak, łyżki ugotowanej kaszy jaglanej. Pozdrawiam, Maia