Kasza jęczmienna z kiełkami fasoli mung, czerwoną cebulą i nie tylko.
Komu przepis?
Co będzie potrzebne:
szklanka kaszy jęczmiennej (drobnej)
garść kiełków fasoli mung
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
szczypior gruby
świeży szpinak – garść
pieprz świeżo mielona
różowa sól – szczypta
cząber, lubczyk, gorczyca, kozieradka – szczypty
kieliszek sosu sojowego Tamari
łyżka masła
Kaszę jęczmienną przepłukuję na sicie, podprażam i gotuję w proporcji 1:2, aż wchłonie całą wodę.
W tym czasie kroję cebulę, czosnek i wrzucam na suchą patelnię. Dodaję cząber, lubczyk, gorczycę i świeżo mielony kolorowy pieprz. Smażę około 5 minut, często mieszając.
Następnie szczypta różowej soli i garść kiełków fasoli mung. Podsmażam wszystko przez kolejne 5 minut.
Myję garść świeżego szpinaku i dodaję na patelnię.
Potem szczypta kozieradki i ugotowaną kaszę jęczmienną. Mieszam dokładnie i wyłączam ogień pod patelnią.
Dodaję łyżkę masła, pokrojony gruby szczypior i na koniec sos sojowy. Ostatnie, delikatne mieszanie i gotowe!
Już jestem na nowo głodna….
Zobacz jeszcze
Przepis własnie przetestowałam. Jest pysznie i czuję, że bardzo zdrowo 🙂