Wzmacniający batat ze świeżą kolendrą, kaszą gryczaną z czosnkiem i koperkiem oraz surówka z kiszonej kapusty wraz z kminkiem i jabłkiem.
Można z powodzeniem zaserwować ten zestaw również na kolację.
Kto chciałby spróbować?
Co będzie potrzebne:
1 średni batat
kasza gryczana 1/2 szklanki
kapusta kiszona
1 duże jabłko
łyżka dobrego masła
2 łyżki oleju lnianego
3 ząbki czosnku
1 mała czerwona cebula
świeża kolendra
świeży koperek
pieprz najlepiej świeżo mielony
kurkuma
różowa sól
kilka kropli cytryny
Kaszę gryczaną paloną trzeba ugotować na sypko. Wsypujemy kaszę do gotującej się wody w proporcji 1 : 2 i gotujemy aż wchłonie wodę.
Obieram czosnek i cebule.
Pokrojone 2 ząbki czosnku i cebulę wrzucam do rondelka na nieduży ogień, dodaję mielony pieprz i podduszam.
Po około minucie dodaję szczyptę soli i kieliszek zimnej wody.
Następnie kilka kropli cytryny i mieszam.
Potem szczyptę kurkumy.
Obieram batata, kroję go na nieduże części i wrzucam do garnka. Nakrywam przykrywką i duszę, co jakiś czas mieszając.
Trzeba uważać żeby się nie przypalił. Jak już będzie miękki dodaję poszatkowaną kolendrę- jest już gotowy.
Mam chwilę na przygotowanie surówki:
kiszoną kapustę z kminkiem i marchewką kroję i wkładam do miski, dodaję szczyptę kolendry i utarte na „grubych oczkach” jabłko. Dolewam 2 łyżki oleju lnianego i dodaję odrobinę świeżo mielonego
pieprzu.
Po wymieszaniu ustawiam na stole.
Do ugotowanej kaszy dodaję łyżkę lub dwie masła, wyciskam ząbek świeżego czosnku i pokrojonego koperku.
Wszystko pachnie wspaniale!
Zobacz jeszcze