A na pokusę domowy kisiel.
Tu w wersji gruszkowo – porzeczkowej. Entuzjastycznie przyjmowana przez dzieci i nie tylko.
Można w nim przemycić wspierające organizm zioła czy tak jak w tym przypadku napar z kwiatu i owoce czarnego bzu, któremu w TMC przypisuje się działanie detoksykujące.
Kwiaty natomiast działają przeciwzapalnie, szczególnie na górne drogi oddechowe, płuca ale też nerki czy pęcherz moczowy.
Warto wspomnieć o kuzu.
Skrobia z korzenia kuzu działa na jelita i żołądek, usuwa toksyny z organizmu, wzmacnia i jest źródłem mikroelementów.
Polecam ją wszystkim, a szczególnie dzieciom czy rekonwalescentom.
Przy alergii czy biegunce można zastosować ją po prostu rozpuszczoną w letniej wodzie.
Co będzie potrzebne:
150 ml naturalnego soku gruszkowego
150 ml naturalnego soku porzeczkowego
2,5 łyżki kuzu
łyżeczka owoców czarnego bzu
Do kubka odlać około 50 ml soku, wsypać 2,5 łyżki kuzu i dokładnie wymieszać.
Pozostały sok przelać do garnka, dodać owoce czarnego bzu i zagotować.
Do gorącego soku dolewać powoli wymieszane kuzu ciągle mieszając. Odczekać chwilę, aż kisiel będzie miał przejrzysty i ładny kolor.
Podawać ciepły, najlepiej z uśmiechem na twarzy !
Zobacz jeszcze
W przepisie jest 2,5 łyżki, spotkałam się z przepisem, ze dajemy 1 łyżeczkę na szklankę soku aby zrobić kisiel. Jaka dawka jest odpowiednia? dla małego dziecka 3-6 lat 🙂
To wszystko zależy od tego jak kwaśny jest sok z którego robię kisiel i od konsystencji jaką chcę uzyskać. Czym kwaśniejszy – daję więcej. Jedna łyżeczka tylko delikatnie zagęści. Spokojnie można dać więcej, szczególnie że najczęściej jem kisiel razem z Hugisławem 🙂