Pasta z zielonego grochu z wodorostami Wakame.
Idealna na II śniadanie, sycąca i bosko zdrowa!
Wspomaga Nerki, przekształca i rozpuszcza śluz, bogata w białko i wapń.
Są chętni na zielone?
Co będzie potrzebne:
zielony, łuskany groch 1/2 szklanki
wodorost Wakame (1/2)
pęczek natki pietruszki
świeżo mielony kolorowy pieprz
2 łyżki sosu sojowego Tamari (bio)
1 duży ząbek czosnku
garść prażonych pestek dyni
kilka kropli oliwy z oliwek
5-6 łyżek oleju z pestek dyni
kilka kropli cytryny
szczypta kurkumy
szczypta majeranku i kuminu
Groch namoczyć i pozostawić na 12h. Wodę z moczenia odlać, groch wypłukać. Do garnka dodać szczyptę majeranku i kuminu, dorzucić groch i wodorost Wakame. Dolać 1 i 1/2 szklanki wody, trochę natki pietruszki i gotować na małym ogniu. Po pół godzinie dodać odrobinę oliwy z oliwek i gotować jeszcze przez około 1h zbierając „szumowiny”.
Do wysokiego naczynia wlać 5 łyżek oleju z pestek dyni, uprażone pestki z dyni, ząbek czosnku, świeżo mielony pieprz, szczyptę majeranku, 2 łyżki sosu Tamari, resztę natki pietruszki, kilka kropli cytryny, szczyptę kurkumy i ugotowany do miękkości groch. Wszystko zmiksować dokładnie blenderem.
Gotowe, pachnące i mocno zielone!
Zobacz jeszcze