Przepis na pastę z fasolki adzuki, pestek dyni i świeżej bazylii.
Fasolka adzuki wspiera serce, jelito cienkie, Nerki, zmniejsza obrzęki i przy okazji odtruwa organizm.
Ma wiele zastosowań. Polecana między innymi dla osób które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów czy stosowana w formie wywaru dla matek karmiących na pobudzenie laktacji.
Ja przyrządziłam z niej pastę do razowego chleba. Nie można się jej oprzeć!
Składniki:
1 i 1/2 szklanki fasolki adzuki
szczypta kuminu
garść świeżej bazylii
1/2 szklanki uprażonych pestek z dyni
6 łyżek oliwy z pestek dyni
2 łyżki sosu sojowego Tamari (z kulturami bakterii)
kilka kropli cytryny
szczypta świeżo mielonego pieprzu czarnego
kieliszek wody
Fasolkę adzuki moczę przez 4-5h, można przez całą noc.
Odlewam wodę z moczenia i przepłukuję.
Do garnka wrzucam szczyptę kuminu i delikatnie go podprażam. Następnie wrzucam fasolkę i przez chwilę prażę mieszając. Dolewam 3 szklanki wody i gotuję aż zmięknie.
Ugotowaną fasolkę przekładam do wysokiego naczynia razem z wodą której nie wchłonęła. Dodaję 2 łyżki sosu sojowego, kilka kropli cytryny, dużą garść świeżej bazylii, uprażone na patelni pestki z dyni, 6 łyżek oliwy z pestek i doprawiam z pieprzem z młynka. Na koniec dodaję kieliszek zimnej wody. Całość blenduję. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dolewam kolejny kieliszek lub 2 wody.
Prosta i pyszna, na II śniadanie idealna !!
Zobacz jeszcze