Przepis na ciastka migdałowo-owsiane z jabłkiem.
Zdrowe, bez dodatku cukru, ulubione ciasteczka małych i dużych. Można je zjeść praktycznie bezkarnie.
Przygotowanie zajmuje około 30-40 minut.
Te przygotowaliśmy razem z moim małym piratem na akcję charytatywną zorganizowaną przez ludzi o dobrych sercach w Samadhi Joga na Kabatach dla Stowarzyszenia na Rzecz Bezpańskich Zwierząt „Niczyje” (www.niczyje.org.pl).
Stowarzyszenie ucieszy się z każdej pomocy, więc pomagajmy!!
Co będzie potrzebne:
szklanka płatków oswianych
2 szklanki tartych migdałów
kilka kropli wyciągu z naturalnej wanili
¼ kostki masła
garść świeżo mielonego siemienia lnianego
2-3 łyżki oleju sezamowego
1 czubata łyżeczka tahini lub łyżka jeśli lubimy pastę sezamową
3 figi suszone
2 tarte jabłka
3 łyżki śmietanki owsianej (może być zwykła śmietana)
kilka kropli cytryny
szczypta cynamonu i kardamonu, odrobinka różowej soli
1 kieliszek gorącej wody
kilka kropli cytryny
Do miseczki wkładam po kolei : masło, migdały, 3 pokrojone na drobno suszone figi, łyżkę tahiny, garść siemienia lnianego, 2-3 łyżki oleju sezamowego, starte jabłko, kilka kropli wanilii, szczyptę cynamonu i kardamonu, 3 czubate łyżki śmietanki owsianej, szklankę płatków owsianych, kilka ziarenek różowej soli i solidnie wszystko mieszam. Potem dodaję kilka kropli cytryny i kieliszek wrzątku.
Masa na ciastka powinna być klejąca.
Formuję w ręku kulki, spłaszczam je i układam na blachę.
Piekę w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20 minut.
Gotowe, pachnące i rumiane podaję soute lub z domową konfiturą.
Zobacz jeszcze
ciastka wyglądają smakowicie. ale mam małą zagwostkę – w jakiej konsystencji należy dodać masło, żeby dało się wymieszać z resztą składników?
Najlepiej wyciągnąć wcześniej z lodówki żeby masło było miękkie. Spokojnie można mieszać rękoma.
dziękuję. przepis na te ciastka już czeka, a tymczasem w piekarniku ciastka amarantusowe 🙂
Czy śmietanka ma być w proszku, skoro dodaje się czubate łyżki?
Śmietanka jest normalna, nie w proszku. Można dać płaską łyżkę lub czubatą 😉
🙂
u nas była sojowa, bo owsianej nigdzie nie znalazłam niestety.
Też dobra, kuchnia to ciągła kreacja!!
I jeszcze jedno, w liście składników jest czubata łyżeczka, w tekście łyżka tahini. Ile powinno być?
Już poprawiłam. Lubię tahini więc daję łyżkę, oczywiście łyżeczka jest w przepisie.
Dziękuję serdecznie,
dodałam tahini „na czuja” i smakowało wszystkim 🙂
Maia, ciasta zrobiłam, wyglądają smakowicie, ale… potwornie się kruszą. Upiekłam z myślę aby smarować je twoją domową „nutellą”, ale w praktyce to tylko dzięki „nutelli” udaje się im utrzymać ksztat – bez tego rozsypują się na kawałki.
Który składnik powinien je spając? Masła w przepisie stosunkowo niewiele było…
Dzięki!
Zosiu, możesz dodać więcej śmietanki, masła lub innego tłuszczu. Wszystko zależy od płatków owsianych. Czy konsystencja surowych była taka jak na zdjęciu?
Dzięki, tak, była bardzo podobna. Poprubuję 🙂