Zielony, pachnący wiosną deser gruszkowy z musem jaglanym i miętą.
Ładnie wygląda i jest zdrową alternatywą dla cukru.
Świeża mięta w połączeniu ze słodyczą duszonej gruszki z jabłkiem – wprost boska!
Co będzie potrzebne do przygotowania deseru :
1 i 1/2 gruszki
1 jabłko
łyżka migdałów – namoczonych w ciepłej wodzie
1/2 kubka mleka migdałowego
1 łyżka ugotowanej kaszy jaglanej
cynamon
kardamon
1/4 limonki
świeża mięta 5-6 listków
Gotuję kaszę jaglaną w proporcji 1:2,5 w niedużym garnku, przelewając ją wcześniej wrzątkiem.
1 Gruszkę obieram, wycinam gniazda nasienne i kroję. Tak samo postępuję z jabłkiem.
Wrzucam do rondelka i duszę na małym ogniu pod przykryciem.
Migdały zalewam ciepłą wodą i odstawiam na chwilę.
Do wysokiego naczynia dodaję po kolei : 1/2 obranej gruszki, migdały, filiżankę mleka migdałowego, łyżkę kaszy jaglanej, szczyptę cynamonu, kardamonu, 4 listki świeżej mięty, odrobinę wody z migdałów i sok z limonki. Wszystko razem blenduję przez około 5 minut na jednolitą masę.
Uduszone owoce wkładam do niedużej szklaneczki i polewam musem z kaszy. Na koniec dekoruję listkami świeżej mięty. Serwuję od razu lub schładzam delikatnie.
Smakuje i pachnie świeżo, słodko i miętowo.
Zobacz jeszcze
Witam,
czy z porcji podanej w przepisie powstanie deser dla jednej osoby? Bo ilość kaszy jaglanej i migdałów wydaje mi się niewystarczająca dla większej porcji. Pytam, bo przepis jest super ciekawy i mam ochotę przygotować dla rodziny ten deser.
Zależy jak duże chcesz zaserwować porcje. Ja podaję w niewielkich kokilkach i wystarcza spokojnie na dwie, trzy porcje.
A mleko migdałowe pani gdzieś kupuje czy sama przyrządza?
Robię sama a z wygody też kupuję.
Wygląda pysznie 🙂 a mleko migdałowe jak się robi?
Można kupić gotowe w sklepie. Niedługo podam przepis na robione w domu 🙂