Desery

Gruszka zakochana w orzechu

Gruszka zakochana w orzechu.

Bardzo słodki deser, bez odrobiny cukru. Bosko się prezentuje i tak też będzie wszystkim smakował.
Gruszka nawilży płuca a orzech włoski wzmocni Yang nerek.

3 gruszki
1/3 szklanki naturalnego soku jabłkowego
szczypta cynamonu, kardamonu i sproszkowanych goździków
orzechy włoskie

Gruszki dokładnie myję i kroję na łódeczki. Układam w naczyniu żaroodpornym, skrapiam sokiem jabłkowym, posypuję cynamonem, kardamonem i goździkami. Jeśli nie mam sproszkowanych goździków można użyć całych, po prostu umieścić w kilku miejscach.
Całość zakrywam folią aluminiową i wstawiam do nagrzanego na około 180 stopni piekarnika. Piekę przez 45 minut, sprawdzając co jakiś czas czy gruszki nie są suche. Jeśli są podlewam je odrobiną soku jabłkowego.
Upieczone dekoruję uprażonymi orzechami włoskimi.
Mają niesamowity zapach!

 

gruszka_orzech

0