Wielkanoc właściwie puka do drzwi.Tradycyjnie na śniadaniu królują jajka.
To co trafia na nasze talerze ma ogromne znaczenie, więc jeśli chcemy zjeść jajko, warto zastanowić się jakie?
Najlepiej ekologiczne od „szczęśliwej kury”, mogą być zielononóżki kuropatwianej a dla dzieci godne polecenia są jaja przepiórcze.
Oczywiście nie dotyczy to wegan i osób w trakcie infekcji, które powinny zrezygnować na ten czas ze spożywania produktów odzwierzęcych. Odciążą tym samym organizm pochłonięty walką z bakteriami czy wirusami.
Unikajmy kupowania i spożywania jaj z chowu przemysłowego, gdzie dobro zwierząt nie ma najmniejszego znaczenia a liczy się tylko ilość i zysk. Niestety ilość nie przekłada się na jakość oferowanego produktu.
Zestresowane, zamknięte i karmione sztuczną paszą zwierze, może zaoferować tylko to co samo dostało – toksyny i stres.
A przecież nie o to nam chodzi?
Zobacz jeszcze