Proponuję migdałowe, czekoladowe i kokosowe pyszności na okrągło!
Jak zwykle bez cukru i mąki – samo, słodziutkie zdrowie.
Przepis na bazową kulkę:
garść rodzynek
garść migdałów całych
garść pestek słonecznika
6 suszonych daktyli
około 1/2 szklanki poppingu amarantusowego
1/4 szklanki wiórków kokosowych
5 łyżeczek gorzkiego kakao (naturalne, bez cukru, 90% kakao)
szczypta kardamonu
kropla zimnej wody
3 krople pomarańczy
Suszone owoce i pestki namoczyć w szklance ciepłej wody, najlepiej przez 5-6h.
Po namoczeniu odlać powstały „sok”, przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować blenderem
Ja podzieliłam masę na 3 częsci i odpowiednio do białych dodałam:
– 1/4 szklanki wiórków kokosowych – wymieszałam łyżką, ulepiłam w dłoniach kuleczki
– szczyptę kardamonu, kroplę wody, 3-4 krople wyciśniętej pomarańczy, 1/2 szklanki poppingu amarantusowego
Do czekoladowych :
szczyptę kardamonu, kroplę wody, 3-4 krople wyciśniętej pomarańczy, 1/4 szklanki poppingu amarantusowego i 5 łyżeczek kakao.
Czekoladowe można obtoczyć w płatkach migdałowych czy wiórkach kokosowych.
Mój syn zjadł wszystkie „czarne” 😉
Zobacz jeszcze
nie lubię gotowac, znalazłam się na tej stronie przez przypadek i….zjadłabym wszystko według zamieszczonych przepisów….pozdrawiam, podziwiam,wrócę tu napewno….
Mój synek zjadł nam wszystkie czarne :)) Udało mi się tylko skosztować jednej. Była pyszna. Ale dla mojego podniebienia te białe są smaczniejsze :)))
To tak jak mój 😉
Hmmm, ciekawa jestem czy dodanie lub nie dodanie KROPLI (słownie jednej kropli) wody cokolwiek zmieniłoby w tym przepisie? Czy ta kropla COKOLWIEK daje?
Dodaję kroplę ponieważ gotuję wg 5 przemian i zaznaczam w ten sposób przemianę. Nie trzeba jeśli nie chcesz.
Pingback:Zestawienie najlepszych przepisów na II śniadanie do szkoły! Stwórz lunchbox idealny - Zuzanna Antecka - blog o pozytywnym żywieniu dzieci
pyszne, choć to zamierzchły przepis…