Makaron razowy żytni z czerwonym sosem i suszonymi pomidorami.
Żyto działa na wątrobę, śledzionę, trzustkę, usuwa wilgoć.
Jest niezastąpione w zimnych porach roku ponieważ wzmacnia i poprawia odporność.
To remedium na migrenowe bóle głowy.
Co nam się przyda:
makaron żytni razowy
ząbek czosnku
1 cebula czerwona
pieprz
estragon, oregano, lubczyk
szczypta różowej soli
szczypta kurkumy
natka pietruszki
suszone pomidory
pulpa pomidorowa 1,5 szklanki
odrobinę oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego (na zimno)
Makaron gotujemy tak żeby był al dente.
Przygotowujemy sos:
ząbek czosnku i cebulę kroimy i wrzucamy do rondelka.
Dodajemy po kolei estragon, oregano, lubczyk i trochę świeżo zmielonego pieprzu. Chwilę podsmażamy, dodajemy szczyptę soli i mieszamy.
Po 2-3 minutach dodaj pulpę pomidorową, pokrojoną natkę pietruszki i 5 pokrojonych suszonych pomidorów.
Po 3 minutach dodaj szczyptę kurkumy.
Jeśli chcesz dodać oliwę z oliwek – teraz jest dobry moment, jeśli olej słonecznikowy dodaję łyżeczkę bezpośrednio na talerz.
Smacznego!
Zobacz jeszcze