Pasta z białej fasoli z czosnkiem i odrobiną chili.
Działa korzystnie na wątrobę, nerki, płuca i jelito grube. W połączeniu z oleistą pastą tahini i dobrym, tłoczonym na zimno olejem słonecznikowym oraz sosem sojowym ma działanie delikatnie nawilżające.
Biała fasola jest alkalizująca – czyli neutralizuje nadmierną zawartość kwasów w organizmie.
Produkty:
garść białej fasoli (Jaś)
łyżka pasty tahini
5 łyżek oleju słonecznikowego (tłoczonego na zimno)
2 ząbki czosnku
szczypta chili, pieprzu
2 łyżeczki majeranku lub garść świeżej kolendry
łyżeczka sosu sojowego shoyu
około 1/3 szklanki zimnej wody
kilka kropli cytryny
kilka kropli wrzątku
łyżeczka uprażonych ziaren sezamu
Namoczoną przez 12h fasolę ugotować do miękkości.
Do wysokiego naczynia wlać 5 łyżek oleju słonecznikowego, łyżkę pasty tahini, szczyptę chili, 2 duże ząbki czosnku, 2 łyżeczki majeranku lub garść świeżej kolendry i odrobinę świeżo zmielonego, kolorowego pieprzu.
Następnie łyżeczka sosu sojowego, 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody i miksujemy blenderem.
Do zmiksowanej pasty dodaję kilka kropli cytryny, kilka kropli wrzątku i ponownie mieszam. Na końcu dodaję podprażone ziarna sezamu i mieszam łyżką.
Pasta jest gotowa bezpośrednio po przygotowaniu, choć kolejnego dnia zmienia smak.
Zobacz jeszcze