Desery

Placki owsiane z suszoną figą

Placki owsiane z suszoną figą.

Dla tych co nie lubią tradycyjnej, pysznej owsianki lub tęskniących za odmianą śniadaniową.
Ciekawa propozycja na zdrowe pyszności karnawałowe dla małych piratów;-)

 

placki_owsiane

 

Co będzie potrzebne:

2-3 suszone figi
garść pestek słonecznika
łyżka siemienia lnianego, najlepiej gniecionego
szczypta cynamonu i kardamonu
kilka kropli cytryny
jabłko
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 kieliszka zimnej wody
1 szklanka wrzątku
szklanka płatków owsianych

Do miski wkładam po kolei:

3 pokrojone suszone figi
garść pestek słonecznika
łyżkę siemienia lnianego
tarte jabłko
łyżkę oliwy z oliwek
szczyptę cynamonu
szczyptę kardamonu
szklankę płatków owsianych
1/2 kieliszka zimnej wody
kilka kropli cytryny
szklankę gorącej wody

Odstawiam na około 15 minut. Potem wszystko miksuję blenderem na jednolitą masę i na rozgrzanej patelni formuję łyżką małe dość płaskie placuszki.
Trzeba się z nimi delikatnie obchodzić przewracając na drugą stronę.

Podaję zazwyczaj saute lub w towarzystwie konfitury bez cukru.

Bon appetit !

 

8

  1. mariola

    Czy można piec placki owsiane w piekarniku?

    1. Maia Sobczak autorka

      Mogą być trochę kruche, ale nic nie stoi na przeszkodzie spróbować!

    2. Maia Sobczak autorka

      zachęcam do eksperymentowania !!

  2. Olga

    Mam pytanie odnośnie pojemności kieliszka, czy to ma być kieliszek od wina czy taki od wódki?

    1. Maia Sobczak autorka

      wódki 🙂

  3. Maria

    Pyszne placuszki! Robię je od kilku dni na śniadanie oraz na II śniadanie do pracy.

    1. Maia Sobczak autorka

      Nieskromnie powiem, że wiem. Można się najeść niewielką ilością. Polecam teraz z rabarbarem…mmm

  4. Maria

    Tzn. dziś zrobiłam porcję do pracy na jutro 🙂