Przepis na ryż który pokochał czarną rzepę, kucharka dodała fasolkę adzuki i posypała czarnym sezamem.
Co będzie potrzebne:
garść fasolki azuki (namoczyć na noc)
szklanka złotego ryżu basmati
trochę masła klarowanego
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
szczypta cząbru, lubczyku i nasion kolendry
świeżo mielony pieprz
1 duża czarna rzepa
szczypta różowej soli
szczypta kurkumy
3 łyżki sosu sojowego Tamari
2 łyżki oleju lnianego lub sezamowego
łyżka czarnego sezamu
świeży szpinak garść
Fasolkę namoczyć i zostawić na noc. Rano odlać wodę i ugotować w świeżej do miękkości.
Szklankę ryżu, wypłukać na gęstym sicie i podsmażyć w garnku na odrobinie masła klarowanego. Dolać 2 szklanki wody i gotować na małym ogniu aż ryż wchłonie wodę.
Na patelnię wrzucam pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Dodaję szczyptę cząbru, lubczyku, kolendry i świeżo mielonego pieprzu.
Czarną rzepę obieram ze skóry i ucieram na „grubych oczkach” – dodaję na patelnię i mieszam. Chwilę smażę.
Następnie dorzucam ugotowaną fasolkę azuki i szczyptę różowej soli.
Umyty szpinak drę w ręku na małe kawałki (lub używam baby szpinak) i dokładam do reszty składników.
Mieszam delikatnie, zmniejszam ogień i dodaję szczyptę kurkumy.
Teraz już czas na ryż, łyżkę czarnego sezamu i 2-3 łyżki oleju sezamowego. Jeszcze tylko odrobina świeżo mielonego pieprzu i 3 łyżki sosu sojowego.
Gotowe – smacznego!
Zobacz jeszcze