Dla dzieci

Sweet Jaglanka

Sweet Jaglanka – pyszne i zdrowe śniadanie.

Kasza jaglana jest alkalizująca, osusza śluz nagromadzony w organizmie, zwiera dużo białka i krzemionki. Można ją stosować jako remedium na pierwszą fazę przeziębienia. To niekwestionowana królowa kasz !

 

sweet_jaglanka

 

Co będzie potrzebne:

1 szklanka kaszy jaglanej
4 orzechy włoskie
4 migdały
łyżka pestek słonecznika
łyżka siemienia lnianego
łyżka tahiny lub sezamu
szczypta rodzynek
4 – 5 śliwek
cynamon
kardamon
duże jabłko
kilka kropli cytryny

 

Odmierzoną kaszę jaglaną trzeba wsypać na gęste sito i przelać 2 razy wrzątkiem. Następnie wsypać do garnka z podgrzewającą się wodą w proporcji 1 do 2,5.

Po około 10 minutach dodać rozgniecione orzechy i migdały, siemię, pestki słonecznika, śliwki, łyżkę tahini, pokrojone jabłko, szczyptę cynamonu – po chwili szczyptę kardamonu.

Po 1-2 minutach dolać odrobinę zimnej wody a po następnej minucie kilka kropli cytryny.

Kasza będzie gotowa, kiedy wchłonie wodę.

 

 

Smacznego!

7

  1. Bogna

    u nas kasza jaglana/ zamiennie z jęczmienną z owocami suszonymi jest na porządku dziennym, ale ta wg Pani przepisu jest boska!! innej już robić nie będę 🙂

  2. Marta

    sweet jaglanka juz na stala wkomponowala sie w moj dzien i czesto towarzyszy mi nie tylko rano ale rowniez jako drugie sniadanie w biurze (przenosze ciepla w termosie do potraw).
    nadaje przyjemne uczucie nasycenia ale nie obciaza, umysl pozostaje jasny 🙂

    1. Maia Sobczak autorka

      To prawda, witam w klubie 😉

  3. Magdalena

    Słodka kasza jaglana to taki rodzaj z tego co zrozumiałam w innym poście, jednak ja takiej nigdy nie widziałam, a serio często chodzę do sklepów ze zdrową żywnością. Gdzie taką można kupić czy jednak serio źle zrozumiałam? 🙂

    1. Maia Sobczak autorka

      Jest taka odmiana jaglanej „słodka”. Nie jest wcale słodsza w smaku, jet bardzo kleista i „mięsista” jeśli można to tak ująć. Kupuję w eko na Kabatach.

  4. kasia

    A do którego momentu w tym przepisie kasza ma się gotować? Wystarczy przez pierwsze 10 minut, do momentu dodania owoców?

    1. Maia Sobczak autorka

      Jak najbardziej!